Fusk och korruption kan ha dödat 50 000

Wolfgan Hansson om katastrofen i Iran

INFERNOT I BAM En man bär sin döde son till begravningen efter jordbävningen i Bam i sydöstra Iran.
NYHETER

Varför måste 50 000 människor dö i Iran?

Vad som ser ut som en oundviklig naturkatastrof kan i själva verket vara brottslig försummelse och medvetet fusk på hög nivå.

Bristen på vilja att rädda liv är en skandal i ett land som ständigt drabbas av svåra jordskalv.

Världens sex värsta jordbävningar efter andra världskriget:

Tangshan 1976.

Dödssiffran för jordbävningen i Bam stiger för varje dag. Iranska myndigheter säger att 40 000-50 000 fått sätta livet till. Ett ofattbart människospill efter några sekunder av naturens vrede.

Åt jordbävningar som sådana går inget att göra. Experterna vet dock vilka platser som ligger i riskzonen.

Iran är ett av världens värst drabbade länder. Närmare 100 000 människor har dött i jordbävningar där de senaste 15 åren. Det motsvarar över 30 World Trade Center-dåd utan mycket mer än en axelryckning från de ansvariga.

Jämför med jordskalv i ett annat högriskområde, Kalifornien på USA:s västkust. Ett ungefär lika kraftigt skalv som det i Bam drabbade fyra dagar tidigare Paso Robles. Inte ens en promille av byggnaderna skadades. Två människor dog.

Hur husen byggs och viljan att ta ansvar är den stora skillnaden.

I Bam - och övriga Iran - är byggnadsmaterialet lera. Ovanpå läggs tunga tegeltak. Passar bra för isolering och ventilation i ett klimat som skiftar från kyla till extrem värme. Men minsta darr i marken gör att byggnaderna rasar ihop som korthus. Människor krossas under de tunga taken eller kvävs av det pulveriserade materialet som lämnar få luftfickor.

Sjukhuset i ruiner

Men inte bara de enkla bostadshusen rasar. När skadade fördes till de nästan nybyggda sjukhusen i Bam kunde de inte få någon vård. Byggnaderna låg i ruiner.

Precis som när Turkiet drabbades i augusti 1999 är korruption och byggfusk troligen huvudbovarna.

Iran är inte lika rikt som USA men det är inget fattigt land. Iran har världens tredje största oljereserver och är en av världens största oljeproducenter. Det borde inte finnas några ursäkter.

Bestraffning

Myndigheter kan ställa krav på armeringsjärn, bärande balkar och betong, och se till att de efterlevs. Alla dödsoffer kan inte undvikas, men att så långt det går skydda sin befolkning borde vara en självklarhet.

Men i ett samhälle där naturkatastrofer ses som högre makters bestraffning snarare än något som går att skydda sig emot är motivationen för det senare obefintlig.

Katastrofen den här gången är av sådan omfattning att den kan få politiska följder även i en halvdiktatur som Iran. Både president Khatami och den religiöse ledaren Ali Khamenei har besökt Bam för att dela sorgen och försöka förebygga politiska protester. Sorgen kan snart förbytas i vrede. Redan börjar upprörda människor ifrågasätta regimens passivitet.

En gång satt jag på 20:e våningen i en skyskrapa när glasen på bordet började välta och takkronorna vaja. Platsen var Tokyo, ett högriskområde. Höghuset svajade - men trots över sex på Richterskalan rasade det inte. Det går att i viss mån skydda sig mot naturkatastrofer om viljan och pengarna finns.

Prästerskapet i Iran kan inte med rent samvete säga att de gjort vad de kunde.

500 000 dog i Kina

Wolfgang Hansson