Solklar seger för senatorn

John Kerry ser ut som en vinnare

NYHETER

Amerikaner vill inte rösta på en "loser".

Med två segrar i ryggen ser John Kerry ut som en vinnare.

Konkurrenterna framstår alla som förlorare inför nattens val i USA.

Något dramatiskt måste hända för att Kerry ska gå miste om chansen att utmana Bush i presidentvalet.

PROGNOSEN PEKAR UPPÅT Det ser ut som om Kerrys supportrar blir sannspådda när de skanderar "All the way, JK". Opinionsmätningar inför nattens sju primärval och provval ger Kerry solklar seger i fyra.

Opinionsmätningar inför nattens sju primärval och provval ger Kerry solklar seger i fyra. I övriga tre har han vinstchans.

Storslam för Massachusetts-senatorn innebär rimligen att kampen om det demokratiska partiets presidentnominering i praktiken är avgjord onsdag morgon.

Pressen att kasta in handduken och enas bakom krigshjälten Kerry kommer att vara mycket hård på de övriga kandidaterna. Ju tidigare partiet enas bakom en kandidat desto större chans att slå Bush.

För varje vecka som primärvalen pågår fortsätter kandidaterna att kasta skit på varandra. Ammunition som tacksamt tas emot av George W Bush för återanvändning i presidentvalskampanjen i höst.

Rimmar illa

Senast är det Howard Dean som grävt fram avslöjanden om att John Kerry tagit emot mer pengar från lobbyister än någon annan senator. Vilket rimmar illa med ett av Kerrys viktigaste valbudskap: att kasta ut lobbyisterna från Vita huset.

Brutala försök

Så även om ingen av kandidaterna efter nattens drabbningar formellt har samlat in tillräckligt många delegater till partikonventet i sommar - vilket är vad primärvalen går ut på - så blir övetalningsförsöken mot förlorarna brutala.

För att kampen ska gå vidare krävs att något av följande scenarier slår in:

Senator John Edwards vinner i hemstaten South Carolina och gör bra ifrån sig i ytterligare några delstater. Då visar han att hans sydstatsbakgrund - där demokraterna brukar förlora i presidentvalen - är en så värdefull tillgång att han kan hålla liv i sin kandidatur.

Generalen Wesley Clark vinner i Oklahoma och når över 15 procent i ytterligare någon delstat. Med sin militära bakgrund är han då fortfarande en farlig utmanare för Bush.

Har inte en chans

Howard Dean vägrar kasta in handduken trots att han i praktiken inte längre har en chans att bli partiets kandidat. Men Dean har samlat in så mycket pengar via internet att han kan fortsätta kampanjen över de kommande valen i stora stater som Michigan, Washington och Wisconsin. Vilket är precis vad han hotat med att göra.

Även om Dean trilskas är hans chanser att stoppa Kerry mikroskopiska.

Allt mer ser det ut som om Vietnam-hjältens supportrar blir sannspådda när de skanderar "All the way, JK".

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM