Krig eller kärlek - vilket är värst?

Ingen kräver att Bush ska ställas inför riksrätt

1 av 3
Clinton fick ägna mycket tid åt att förklara sin relation till Monica Lewinsky.
NYHETER

Vad är mest brottsligt, krig eller kärlek?

Bill Clinton ställdes inför riksrätt för att han ljugit om sin otrohet.

George W Bush ljög för att starta ett krig men har klarat sig undan.

En kan tyckas märklig värdering.

Pusselbitarna börjar falla på plats i spelet om Iraks massförstörelsevapen. Sent omsider har till och med George W Bush och Tony Blair indirekt medgivit att de grovt överdrev Iraks farlighet före kriget.

Följer husse Bush

Blair har troget följt husse Bush i spåren. När Bush tillsatt en så kallad oberoende kommission tog det inte mer än 24 timmar innan Tony Blair i går tvingades göra samma sak.

Varken Bush eller Blair har minsta intresse av en i verklig mening oberoende utredning. Syftet med kommissionerna är att sopa sanningen under mattan för en tid framöver. I Bushs fall åtminstone till efter presidentvalet i november.

Förda bakom ljuset

Meningen är att vi nu ska tro att Bush och Blair blev förda bakom ljuset av stridslystna underrättelsetjänster. Att CIA varje morgon upphetsat bankade på Bushs dörr med nya fakta om Saddams farlighet.

Så var det givetvis inte.

George W hade, ivrigt påhejad av hökarna i sin omgivning, av allt att döma redan bestämt sig för att avsluta jobbet som i och med Kuwait-kriget påbörjades av hans pappa.

Hetsjakt mot Clinton

Så för att göra chefen till lags grävde CIA och de brittiska kollegorna upp vad de hade om Saddam och lade fram det med alla de osäkerhetsfaktorer materialet innehöll.

Strök osäkerheten

Bush och Blair strök bort osäkerheten.

Dribblet med massförstörelsevapnen får mig att tänka på hetsjakten på Bill Clinton efter avslöjandena om oralsex med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky. Samma politiker som nu backar upp Bush blev så indignerade över hur Clinton slingrade sig om sin otrohet att de satte igång ett riksrättsförfarande. Förhör in i minsta detalj om hur en spermafläck hamnat på en blå klänning.

Krig allvarligare

Bush bär ansvaret för att över 500 amerikaner och tusentals irakier dödats.

Möjligen skulle det gå att argumentera för att ett krig byggt på lögn är en allvarligare sak än otrohet, om än i Ovala rummet.

Om riksrätt mot Bush är det än så länge väldigt tyst.

När alla utredningar är klara kanske det finns någon som tycker att krig är mer kriminellt än kärlek. Åtminstone om man är president för världens enda supermakt.

Wolfgang Hansson