Irak - på väg mot nytt krig

1 av 2 | Foto: MARIO TAMA/GETTY IMAGES
hans bror är död Wisam Najih bryter ihop av sorg efter att ha identifierat sin döde bror Muhammed - ett av offren för bilbomben vid irakiska arméns rekryteringskontor i Bagdad i går.
NYHETER

Bombvågen skulle ebba ut efter Saddam Husseins gripande.

Trodde USA.

Två månader senare trappas terrorn upp i stället.

Irak kan mycket väl vara på väg mot ett inbördeskrig.

Irakier som samarbetar med ockupationsmakten har ersatt amerikaner som den främsta måltavlan. I går var offren unga män som ville gå in i den nya irakiska armén. Minst 47 av dem dödades. Dagen innan mördades 60 arbetslösa irakier som ville bli poliser.

USA skyddar de egna

Förändringen i terrortaktiken har delvis skett av nödtvång. Amerikanska soldater och anläggningar är numera svåra att komma åt.

Men attackerna mot irakierna har också andra syften. Att skrämma befolkningen från att samarbeta med USA. Att provocera fram hat och misstänksamhet mellan de tre stora etniska grupperna i Irak.

Den 1 juli är det meningen att irakierna själva ska ta över styret av Irak. FN och USA har svårt att få fram en plan som kan tillfredsställa såväl shiamuslimerna, kurderna som sunnimuslimerna.

Grupperna försöker stärka sina positioner inför övertagandet.

Kurderna vill ha utökat självstyre. Shiamuslimerna vill ha mer makt i kraft av att de är flest. Sunnimuslimerna är rädda för att de - som under Saddam var mäktigast - ska få minst att säga till om.

Organisatörerna av bombvågen vill förhindra att den regim som USA lämnar efter sig ska betraktas som legitim. Att den får något som ens liknar arbetsro.

Demokrati av amerikansk modell ska inte få slå rot i arabiska Mellanöstern.

Utan en fungerande armé och poliskår blir det svårt att hålla ihop Irak.

Vem ligger bakom?

Som vanligt svävar vi i det blå om vilka som ligger bakom.

Tillvägagångssättet med självmordsbombare pekar i riktning mot al-Qaida eller grupper inspirerade av Usama bin Ladin. Att Saddamtrogna samarbetar med utländska "jihadister" för tvinga USA att lämna Irak med svansen mellan benen är ett numera väletablerat antagande.

Erfarenheterna från tidigare diktaturer som Sovjetunionen och Jugoslavien har lärt oss att när årtionden av auktoritärt styre upphör står inbördeskriget ofta för dörren.

De värsta terrordåden sedan Saddam greps

Wolfgang Hansson