Allt mer våld - nu ökar risken för inbördeskrig

NYHETER

USA verkar på väg att ge upp mot våldet i Irak.

När motståndsrörelsen i dagsljus kan storma en polisstation i en stor stad, döda en massa poliser och frita kriminella, så säger det väldigt mycket om ockupationsmaktens brist på kontroll.

Räkna inte med fred i Irak ens när USA gett sig av.

Inte en enda amerikansk soldat syntes till när polisstationen och rådhuset i Fallujah stormades av motståndsrörelsen i går. De har gjort sig alltmer osynliga. Officiellt för att irakierna nu ska ta över. Ett starkare skäl är att minska de amerikanska förlusterna under ett presidentvalsår i USA.

För få poliser

Problemet är att polisen och armén som USA bygger upp i Irak ännu inte är tillräckligt tränade för uppdraget och dessutom för få.

När polisen inte ens kan skydda sig själva, hur ska de då kunna försvara vanliga medborgare?

Självmordsbombare är nästan omöjliga att stoppa. Välplanerade gerillaattacker som den i går är en rätt ny taktik av de Saddam-trogna, men militärt finns motmedel.

Att motståndsrörelsen ändå lyckas säger oss att den har gott om tunga, moderna vapen, gott om folk och ett allt starkare självförtroende. Och att fienden är dåligt rustad på alla plan.

Hemlig rapport

Efter drygt nio månaders ockupation borde USA ha fått kontroll på våldet. I stället ökar det. Enligt en hemlig rapport från det amerikanska biståndsorganet US Aid, som citeras av nyhetsbyrån AFP, var våldet i januari det värsta sedan i september förra året. Saddams gripande har inte haft någon återhållande effekt. Tvärtom.

Påverkar hela regionen

Bara fyra och en halv månad återstår innan USA ska lämna över styret till irakier. Ingenting tyder i dag på att våldet är under bättre kontroll den 1 juli än i dag.

Snarare ser vi ett scenario där Irak långsamt glider in i ett inbördeskrig med oöverblickbara konsekvenser för hela regionen.

En jävla soppa med andra ord.

Wolfgang Hansson