Fienden som gör Bush till vinnare

Nader förstör valet för demokraterna

1 av 2 | Foto: AP
Ralph Nader kan vinna valet igen - åt Bush.
NYHETER

Möt den tredje presidentkandidaten. Ralph Nader - Förgöraren.

Förra valet fällde han Al Gore.

Även den här gången kan Naders inhopp på scenen avgöra valet till president George W Bushs fördel.

Ralph Nader är det demokratiska partiets återkommande mardröm. Effektivare som förgörare än Arnold Schwarzenegger på filmduken.

Nader gjorde sig ett namn som de amerikanska konsumenternas förkämpe. Intelligent, egensinnig och engagerad. En ur amerikanskt perspektiv extremt radikal politiker i många frågor. Alltså normalt en av president Bushs absolut värsta fiender.

Kan tacka Nader

Ändå kan Bush tacka Nader för att han varje morgon kan sätta sig bakom skrivbordet i Ovala rummet.

Nader ställde år 2000 upp som De Grönas kandidat och fick 2,8 procent av rösterna.

Det var inte från Bush han tog de rösterna.

I Florida fick Nader 97 488 röster. Bush vann delstaten med 537 rösters marginal, vilket utlöste det skandalartade valdebaclet som slutade med att Högsta domstolen gav Bush segern trots att Gore fick flest röster totalt.

Utan Nader hade Gore vunnit Florida och blivit president. Med klar marginal.

Kalla kårar

Då hade världsläget kanske sett annorlunda ut i dag.

Snart 70-årige Naders beslut att ställa upp i årets presidentval gör att det går kalla kårar i ryggen på många demokrater och att det jublas i Vita huset.

Chanslös

Nader är lika chanslös i år som för fyra år sedan. Men eftersom kampen mellan Bush och den förmodade demokratiske kandidaten John Kerry förväntas bli lika hård som striden 2000 så kan Nader åter bli tungan på vågen.

Nader får kopiöst med skäll redan innan han ens inlett valrörelsen. Nära vänner och anhängare har försökt övertala honom att låta bli. Liberala väljare har startat en internetsajt vars enda syfte är att stoppa Naders kandidatur. Under parollen "Ralph don"t run".

Kanske är de oroliga i onödan. Den här gången finns det en faktor som kan minska Naders "destruktiva" inverkan. Efter att nyligen ha tillbringat en dryg vecka i den amerikanska valrörelsen har jag fått klart för mig att demokratiska väljare överlag bara har en sak för ögonen. Att bli av med George Bush.

De röstar i princip på vilken demokrat som helst. Alla vet att om de i stället röstar på Nader ger de indirekt Bush sitt stöd.

Har mycket rätt

Nader tigs normalt ihjäl av stora amerikanska medier. Han vet att enda möjligheten för honom att få någon uppmärksamhet är att bli presidentkandidat. Han vill bryta upp det amerikanska tvåpartisystemet. Han tycker att båda partierna tillhör etablissemanget och misslyckats grymt med att förbättra tillvaron för USA:s fattiga.

Han har rätt på många punkter.

Men det är ändå svårt att se vad Nader har att vinna på att splittra fronten mot Bush.

Kanske gör han det han vägrade förra valet - drar tillbaka sin kandidatur i sista stund och förvandlas till Ralph Nader - Frälsaren.

Wolfgang Hansson