Israels skyddsbarriär får fler att tvivla på en fredlig lösning

NYHETER

För tio år sedan skrev Israel och palestinierna på ett fredsavtal.

I dag är freden mycket långt borta.

Domstolen i Haag lär inte föra den närmare - framför allt därför att Israel struntar i vad domstolen säger.

Detta är helt i linje med Israels normala reaktion på internationella påtryckningar. FN:s säkerhetsråd har genom åren antagit ett antal resolutioner som Israel valt att ignorera, skyddade av USA.

USA fördömer bygget

Laglig eller inte, en sak kan ändå definitivt sägas om Israels mur - den gör det ännu svårare att skapa fred i ett läge där möjligheterna redan är usla.

Israel väljer att bygga muren - omväxlande ett kraftigt stängsel och en åtta meter hög betongmur - långt in på ockuperad mark. En provokation som fått en nästan enig värld att fördöma bygget. Till och med USA är emot.

Ingen vill ta första steget

Striden om en den nya "Berlinmuren" har fått allt fler att tvivla på att konflikten någonsin får en lösning.

Genom åren har ett otal fredsplaner lagts fram. Ett antal amerikanska presidenter och FN-chefer har engagerat sig för att få ett slut på våldet som förgiftar hela regionen. Försöken har alltid stupat på att ingendera sidan konsekvent vågat satsa på freden. Ingen har velat ta de första avgörande stegen utan att samtidigt förstöra i andra ändan.

Visst, säger Ariel Sharon, vi accepterar den så kallade färdplanen för fred som USA:s president Bush driver. Samtidigt bygger Israel en barriär som utestänger 90 000 palestinier från deras jobb och normala vardagsliv.

Extremisterna bestämmer

Palestinierna accepterar också fredsplanen men stoppar inte självmordsbombningarna, vilket är en förutsättning för att gå till nästa steg i färdplanen.

Extremisterna på båda sidor är de som styr händelseutvecklingen. Så länge ingendera sidan sätter tvångströja på sina stridslystna fortsätter färden mot avgrunden.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM