Nu är Putin ensam kvar

Ryske presidenten sparkade premiärministern

NYHETER

MOSKVA

Vladimir Putin vill visa att han nu är ensam herre på täppan.

Därför gör han sig slutgiltigt av med arvet efter förre presidenten Boris Jeltsin.

Några veckor före presidentvalet hoppas Putin att det ska göra honom ännu mer populär.

Nås av nyheten om att premiärministern sparkats när jag sitter i en privatbil i ytterfilen på en av Moskvas groteskt breda avenyer. Det låter dramatiskt.

Vi frågar omedelbart chauffören vad han tycker om Putins beslut.

- Vi får se, muttrar mannen i den nedsuttna Ladan och verkar inte särskilt upphetsad.

Han rättar till pälsmössan.

- Jag tror inte det ändrar så mycket. Vilka politiker vi än har så slutar det ändå med att de förvandlas till kommunister.

Möjligen tänker han på Putins tendens att alltmer slå ner på kritiska röster. Att koncentrera mer och mer makt kring sig själv.

Hur nyheten behandlades i rysk tv säger det mesta om graden av munkavle på landets medier.

Ingen ifrågasätter

Först spelas Putins hela tillkännagivande av Michail Kasjanovs avsked och regeringens upplösning upp. Därefter konstaterar en studioreporter vad som hänt.

Inga experter intervjuas. Ingen ifrågasätter Putins besked.

Putins tv-kanal Rossia sa inte ett ljud om att Michail Kasjanov var den siste av Boris Jeltsins så kallade "familj" i Putins regering. Den färgstarke och rätt ofta onyktre förre presidenten gav Putin makten på ett guldfat. Jeltsin avgick före presidentvalet 2000 så att hans kronprins smärtfritt kunde ta över.

Både av artighet och för sin egen överlevnad lät Putin många av Jeltsins män stanna. Undan för undan har de bytts ut mot Putins kompisar från tiden som chef för säkerhetstjänsten KGB. Nu ryker de sista resterna.

Putin vill stärka sitt stöd

Ryska experter jag talat med är inte förvånade. De har väntat att Kasjanov skulle rensas ut.

Jeltsin-eran symboliserar för många ryssar kaos och rofferi. Maffian härjade oinskränkt. Redan rika affärsmän blev extremt rika när de sovjetiska företagen privatiserades. Dessa så kallade oligarker är hatade av den ryska allmänheten.

Med sin symboliska handling hoppas Putin att ytterligare stärka sin popularitet. Och få iväg de 50 procent av folket till valurnorna som behövs för inte valet ska ogiltigförklaras.

Putin vill göra presidentvalet den 14 mars till en personlig förtroendeomröstning. I frånvaron av verkliga utmanare behöver han en storseger.

Få bryr sig om att Putin effektivt stoppar all tv-tid för motkandidaterna. Genomsnittsryssen är mer intresserad av lönekuvertet än av demokrati.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM