Tio år efter Rwanda går mördarna fria

Snart har världen glömt ännu en massaker

NYHETER

Aldrig mer, säger statschefer när ett folkmord inträffat.

Och varje gång händer det igen.

Världens minne är kort.

Om tio år kommer Rwandas 800 000 mördade att vara bortglömda.

Foto: PETER KNOPP

Tio år har gått sedan vårdagarna 1994 när bilder började strömma över världen på floder fyllda av sönderhackade lik.

Redan börjar det afrikanska folkmordet att förvandlas till något ogripbart för omvärlden. En hemsk men diffus siffra utan medföljande känsla i maggropen. Ungefär som de uppemot två miljoner kambodjaner som slaktades av de röda khmererna i slutet av 70-talet.

Kunde ha förhindrats

Folkmordet i Rwanda kunde ha förhindrats. Informationen fanns där men FN och andra avstod från att agera. President Clinton vågade inte bränd av de amerikanska offren i Somalia. FN kallade hem den lilla fredsstyrka som fanns i stället för att utöka.

Inte konstigt att nästan alla statschefer från väst avböjt att närvara vid minneshögtiden i Kigali i morgon.

120 000 misstänkta mördare hölls instängda i överfulla fängelser i väntan på rättegångar som aldrig blev av. I stället återuppväcktes den gamla traditionen med bydomstolar. Hittills har 40 000 släppts och lika många är på gång. Åtalade som bekänner och ber om förlåtelse går fria eller får samhällstjänst.

I många rwandiska byar går därför mördare och anhöriga till offren på samma gator. Handlar i samma affärer. Hatet är kontrollerat men till försoning är det långt.

Den FN-inrättade krigsförbrytardomstolen med säte i Arusha i Tanzania har arbetat brottsligt långsamt. Fram till sommaren 2003 hade bara tolv domar utfärdats.

Ändå är det ett fall framåt. För folkmordet i Kambodja har ingen dömts.

Folkmord efter 2:a världskriget

analys