Bush kör solo - Europa vågar inte ta strid

NYHETER

Europa kapitulerar för George W Bush.

I stället för att ta strid om fredsplanen för Palestina valde Europas utrikesministrar att stoppa huvudet i sanden.

Ett nytt storbråk med USA kostar för mycket.

Foto: REUTERS
enad fasad Blair träffade Bush i Vita huset i går. Tillsammans visade de upp en enad fasad.

Situationen är följande:

Fyra parter har efter långa förhandlingar kommit fram till ett recept för fred mellan Israel och palestinierna. EU, FN, Ryssland och USA lägger fram planen.

Utan att prata med de andra bestämmer sig Bush mindre än ett år senare för att totalt ändra förutsättningarna för den så kallade färdplanen för fred.

I två avgörande frågor ställer han sig ensidigt på Israels sida och torpederar därmed fredsplanen.

Än en gång har Bush kört solo.

Den normala reaktionen hos de tre andra borde vara att de blir förbannade.

Det var de också. Ända till i går när EU:s utrikesministrar träffades på Irland.

Bångstyrigt barn

Plötsligt var det bara Sveriges Laila Freivalds som överhuvudtaget ville uttala någon kritik mot USA. Resten tog fasta på det enda positiva med Bushs helomvändning; att Israel ska dra sig tillbaka från ockuperade Gaza. "Nog ska färdplanen kunna fungera ändå", sa de andra.

Europa vågar helt enkelt inte utmana Bush än en gång, som inför Irak-kriget.

I stället väljer EU att behandla USA:s president som uppgivna föräldrar hanterar ett bortskämt och bångstyrigt barn. Skäll inte utan stryk honom medhårs och hoppas att han ska sluta vara olydig.

Tony Blair, Storbritanniens premiärminister, använde samma taktik när han i går träffade president Bush i Vita huset. Han svalde förödmjukelsen och visade utåt upp en enad fasad med Bush.

Det måste ha kostat på.

Blair har satsat mycket kraft och prestige på att lösa Palestinakonflikten som en del av den större problematiken i Mellanöstern.

Hoppas på Kerry

Kanske är det taktiskt riktigt av Europa att inte ta strid och kallt avvakta möjligheten att Bush sparkas ut ur Vita huset i november.

En undersökning som Svenska Dagbladet låtit göra visar att 80 procent av de svenska riksdagsmännen hoppas att utmanaren John Kerry besegrar Bush. Jag misstänker att siffrorna ser likadana ut i många andra europeiska huvudstäder.

Möjligen är det bara tillfälligt som Europa kastat in handduken.

Wolfgang Hansson