Hans namn kan avgöra valet

Rahul Gandhi ska göra familjen till hjältar - igen

NYHETER

En politisk dynasti lika känd som Kennedys. Lika drabbad av elände.

En dynasti på dekis.

Nu kastar sig fjärde generationen Gandhi in i valstriden för att rädda familjens och kongresspartiets ära.

SKA SLÄKTEN SEGRA? 177 miljoner indier hade möjlighet att rösta i går, när första omgången av det indiska parlamentsvalet inleddes. I snitt valde uppemot 55 procent att delta - trots våldsutbrott på flera håll i landet. Ett 50-tal människor uppges ha skadats och enligt nyhetsbyrån DPA dog minst 21 människor i stridigheter mellan rivaliserande politiska grupper. Valresultatet med-

Om antalet nyfikna som dyker upp på politiska möten vore avgörande skulle Rahul och Priyanka Gandhi utan vidare kunna föra sitt kongressparti till regeringsmakten i valen som inleddes i går.

I Indien är politik en familjeaffär.

Namnet Gandhi har fortfarande en magisk klang i Indien. De är mer superkändisar än politiker. Det finns en kult runt familjen som påminner om Kennedy-hysterin i USA. Underhållen av alla tragedier som omgivit familjen.

Mördad av sina livvakter

Indira Gandhi blev mördad av en av sina egna livvakter. Hennes son Sanjay dog i en flygolycka. Andre sonen Rajiv mördades i ett terrorattentat.

Gandhis har dominerat indisk politik i årtionden. Familjens överhuvud har innehaft regeringsmakten i 39 av Indiens dryga 50 år som självständig nation.

Storhetstiden verkar dock vara förbi. I stället är det högern som dominerar.

Sonia Gandhi, Rajivs änka som först efter starka påtryckningar gick med på att bli kongresspartiets ledare, har inte varit någon vinnare. Hon är en tillbakadragen person och från början italienska. Som utlänning har hon aldrig riktigt accepterats av väljarna. Högerpartiet BJP spelar öppet på främlingsfientligheten när de dömer ut henne. Valet 1999 - debut för Sonia som partiledare - var det sämsta partiet gjort sedan självständigheten 1947.

34-årige sonen Rahul ska försöka bryta den nedåtgående trenden. Återge familjen sin tidigare hjältegloria.

Jag träffade honom för 13 år sedan på ett plan mellan Paris och New Delhi. På väg hem för att närvara vid sin fars begravning. Rahul reste i första klass men gick villigt bakåt i planet för att prata med oss journalister som var på väg i samma ärende.

Lågmäld men tillmötesgående slog han bort alla frågor om att ta upp faderns fallna mantel. Han studerade ekonomi i Paris och hade inga politiska framtidsplaner. Cricket intresserade honom mer.

Partiet är desperat

Han flyttade hem till Indien först för 18 månader sedan. Inhoppet i parlamentsvalen kom oväntat för många. Allmänna tolkningen är att partiet är desperat. Rahul ska försöka värva de unga väljarna i ett land där över 60 procent av befolkningen är under 35 år.

Något mer detaljerat politiskt program har han inte presenterat. I hans fall är namnet avgörande. Inte det politiska budskapet.

Parlamentsvalet i Indien sker i fyra omgångar

Wolfgang Hansson