Amerikaner och britter gör som Saddam

NYHETER

Att Saddam Hussein bedrev ett terrorvälde i Irak visste vi.

Nu avslöjas att de brittiska och amerikanska soldaterna tagit över tyrannens metoder.

Knappast rätt sätt att vinna den irakiska befolkningen för sin sak.

Om ockupationsarmén hade problem tidigare är det bara en viskning jämfört med vad den irakiska reaktionen på tortyrbilderna kan bli.

Här kommer demokratins fanbärare. De rättfärdiga västerlänningarna som ska lära irakierna vad demokrati är. Och så beter de sig som Saddams värsta torterare.

Det spelar ingen roll om det bara är ett fåtal av de över 100 000 amerikanska och brittiska soldater som befinner sig i Irak som begått övergreppen. Om bilderna visar sig vara äkta drar de med sig hela ockupationsarmén ner i skiten.

Att både George W Bush och Tony Blair krupit till korset och fördömt händelserna är bra men ändrar föga. Skadan är redan skedd och den är nästan omöjlig att reparera.

Bidrar till hatet

Hur ska väst kunna fördöma likskändningar, som den i Fallujah för en månad sedan, när ockupationsarméns soldater själva begår grova övergrepp?

Under det år som gått sedan kriget officiellt förklarades över av president Bush har irakierna gradvis tappat alltmer förtroende för ockupationsarmén.

De klarar inte av att garantera säkerheten, fortfarande är el inte tillgänglig dygnet runt, arbetslösheten är fortsatt skyhög.

Befriarna har gradvis förvandlats till ockupanter även i moderata irakiers ögon.

Tortyrbilderna kan bara ytterligare bidra till irakiernas hat mot ockupanterna.

Resten av arabvärlden kommer också att se dem och få sina fördomar om barbariska västerlänningar bekräftade. En grogrund för mer terrorism.

Värre än någonsin

Ett år efter krigsslutet är situationen värre än någonsin för ockupationsarmén. Antalet stupade amerikaner i april är nästan dubbelt mot samma månad förra året då kriget fortfarande pågick.

Kanske är det dags att låta de tunga vapnen vila och börja samtala och förhandla i stället.

Bush och Blair måste visa att de inte är en ny Saddam.

Wolfgang Hansson