Frågan är: Vad gav vi i utbyte?

NYHETER

Om Kubasvensken släpps är det ingen stor överraskning.

Efter Göran Perssons mysiga samkväm med George Bush i Vita huset nyligen stod det klart att en lösning var på väg.

Frågan är om och i så fall vad Sverige gett i utbyte.

Foto: PONTUS HÖÖK
Persson förde upp frågan om Ghezali på högsta nivå - med president Bush.

När Anna Lindh var utrikesminister drev hon Ghezalis fall aggressivt i USA. Problemet var att hon aldrig hamnade högre än utrikesminister hos Colin Powell. Ingen av Bushs nära förtrogna.

När Persson klev in i handlingen hände två saker.

Frågan kom upp på högsta nivå. I och med Perssons besök var Bush tvungen att sätta sig in i fallet och ta ställning. När presidenten glatt svarade på frågor om fallet på deras gemensamma presskonferens i Ovala rummet var saken i praktiken avgjord.

Tiden var mogen. En rad fångar har släppts till sina respektive hemländer. Att släppa Ghezali är inte längre någon stor sak. Dessutom försvinner ett irritationsmoment i de svensk-amerikanska relationerna.

Pressad av Irakfiaskot

Det ska inte tolkas som att Göran Persson har stort inflytande i Vita huset. Snarare är Bush alltmer pressad av fiaskot i Irak. Inför presidentvalet i höst behöver han nya vänner på den internationella arenan, inte fler fiender.

Kanske hoppas han att Sverige ska använda sitt inflytande i FN för att internationalisera ockupationen av Irak.

Frågan är om Sverige gett USA några löften om hur Ghezali ska behandlas när han kommer till Sverige. Eller om annat samarbete i kriget mot terrorn.

Förhoppningsvis inte som i skandalen med de två egyptier som regeringen utvisade, lät USA hämta på svensk mark och flyga till tortyr i Egypten.

Jag vet inget om Ghezalis skuld. Kanske är han terrorist. Kanske inte. Det är inte det saken gäller. I ett rättssamhälle ska ingen behöva sitta fängslad i åratal utan att bli åtalad.

Ghezali är ett upplysande exempel på vad som händer med ett samhälle när normala rättsregler sätts ur spel. I jakten på terrorister offrar USA viktiga delar av sina demokratiska fri- och rättigheter.

Wolfgang Hansson