Granaterna slog ner bland barnen

NYHETER

Pojken är täckt av blod.

Pappans blick desperat och förtvivlad.

Israel öppnade eld med helikoptrar och stridsvagnar rakt in i en folkmassa.

Foto: AP, GETTY IMAGES
blodbad i GAZA Bland demonstranterna i flyktinglägret fanns många skolbarn. På några sekunder förvandlades platsen till ett blodbad. Projektiler från stridsvagnar och helikoptrar avlossades mot civilbefolkningen. Förtvivlade föräldrar sprang med lemlästade barn i sina händer i hopp om att hitta en ambulans.

Flera tusen människor hade samlats i flyktinglägret Rafah i Gaza för att demonstrera mot den israeliska arméns skövling av bostadshus.

Israel ville stoppa demonstrationen. Projektiler från stridsvagnar och helikoptrar avlossades mot civilbefolkningen. Bland dem många skolbarn.

På några sekunder förvandlades platsen till ett blodbad. Minst 22 palestinier dog. Många av de dödade och skadade var barn.

Förtvivlade föräldrar sprang med lemlästade barn i sina händer i hopp om att hitta en ambulans.

"Ett misstag"

Israel säger att det var ett misstag. Att saken ska utredas.

Beskjutningen är kulmen på de senaste dagarna av israeliskt övervåld mot palestinierna i Gaza.

Dussintals bostadshus har jämnats med marken. Många palestinier har skjutits ihjäl. En del beväpnade, andra civila.

Som vanligt hänvisar Israel till sin rätt till självförsvar. Palestinierna påstås ha grävt tunnlar från flyktinglägret till Egypten i vilka vapen smugglas.

Israel vill stoppa vapensmugglingen genom att göra tusentals hemlösa.

Men även med Israels rejält tilltagna måttstock för självförsvar skulle gårdagens attack intressera vilken krigsförbrytartribunal som helst.

Frågan är vilket land i världen utom Israel som skulle kunna uppträda på det här sättet utan att övriga världen ingriper. Möjligen USA.

Groteskt och olagligt

Stridsvagnar och attackhelikoptrar mot civila är ett groteskt och olagligt sätt att föra krig.

De israeliska soldaterna verkar ha drabbats av samma moraliska sammanbrott som de amerikanska torterarna i Irak. Därtill inspirerade av förebilder som Ariel Sharon som tydligt visar sitt förakt för palestinska människoliv.

Vågar inte agera

Till och med bundsförvanten USA kräver ett slut på våldet. En begäran som premiärminister Sharon kan ignorera med samma överlägsna lugn som han struntar i fördömanden från FN, EU och den övriga världen.

President Bush vågar aldrig agera mot Israel ett valår.

Och USA är den enda som kan stoppa det israeliska våldet.

Aktionen i Gaza är ett sätt för Sharon att visa hökarna på hemmaplan att han inte blivit en mjukis bara för att han föreslagit att Israel ensidigt ska dra sig ur Gaza.

Barnen får betala med sina liv för att Sharon ska verka tuff.

Wolfgang Hansson