USA: Saddam ska inför rätta i år

Tiden rinner ut för ex-diktatorn när Bush trycker på

NYHETER

Dragkampen om Saddam Hussein pågår för fullt.

USA vill ha en rättegång i god tid före presidentvalet i november.

Irakierna vill ägna mer tid åt att samla bevis och lösa säkerhetsproblemen.

Det är ännu osäkert vem som vinner.

Foto: ap
Saddam Husseins öde omges med sträng sekretess. Röda Korset har besökt honom två gånger och uppger att han finns i Irak. En teori är att han sitter inlåst på samma plats nära Bagdads flygplatssom andra högt uppsatta Saddamtrogna.

Just nu befinner sig ett 60-tal amerikanska jurister i Irak. Deras uppdrag är att sammanställa bevisen mot Saddam Hussein och komma fram till en lista med åtalspunkter – att snabba på processen.

De går igenom tusentals dokument från Saddams år vid makten. Dokumenten är huvudsakligen hämtade från tre källor.

1. Papper som kurderna i norra Irak tagit hand om.

2. Dokument som den Londonbaserade gruppen Indict samlat på sig under flera år.

3. Handlingar som de amerikanska styrkorna säkrade när Bagdad föll.

– USA vill gärna att rättegången ska börja före presidentvalet i november, säger Ove Bring, professor i internationell rätt. Man vill ha någonting positivt att visa upp.

– Frågar du irakierna säger de definitivt att detta är deras grej, säger Ove Bring. Men det är USA som sitter på pengarna. I slutändan blir det en förhandlingsfråga.

Att hålla rättegången före presidentvalet kan innebära en risk för Bushadministrationen.

– Saddam kommer att försöka utnyttja rättegången som en politisk plattform, säger Haitham Rashid Wihaib, Saddams före detta kanslichef, numera bosatt i London.

– Han kommer att försöka avslöja hemligheter som är pinsamma för USA och andra länder som blundade för Saddams övergrepp under många år. Saddam älskar publicitet. Han ser det här som sin stora chans.

Ove Bring tror att Bush ändå anser sig ha mer att vinna på en rättegång inför presidentvalet.

– USA har skjutit sig i foten så många gånger i Irak att det är svårt att se något som skulle göra skadan så mycket värre.

En annan faktor är försvarsadvokaten. Stor förvirring råder om vem som ska försvara Saddam Hussein. Fransmannen Jacques Verges hävdar att han via Saddams brorson fått uppdraget.

Försvarade Barbie

Vergès har öknamnet ”djävulens advokat” sedan han försvarat en rad krigsförbrytare och terrorister. Nazisten Klaus Barbie och superterroristen Carlos, även känd som Sjakalen.

Men flera andra advokater hävdar att de fått uppdraget.

– Min uppfattning är att det enda äkta dokument som finns är ett brev från Saddams fruar som ger uppdraget till två jordanska advokater, säger Haitham Rashid Wihaib.

Inga åtalspunkter finns. Ingen advokat har ännu träffat Saddam. Rimligen behöver en försvarare månader för att förbereda sin klients talan i ett så här stort mål.

Omständigheter avgör

Till slut kanske det är omständigheterna snarare än de båda parternas vilja som bestämmer när det som kallas århundradets rättegång blir av.

Säkerhetsläget i Irak innebär ett hot. Hur ska Saddam transporteras till och från rättegångssalen varje dag på ett säkert sätt?

Domare, åklagare och vittnen kommer alla att vara måltavlor för de som vill störa en rättegång.

– Jag tror irakierna kommer att ha fullt upp med att styra landet när USA överlämnar den civila makten den 30 juni, säger Haitham Rashid Wihaib. Att dessutom förbereda århundradets rättegång blir mycket svårt. Personligen tror jag slutet av 2005 är en mer rimlig gissning.

Färre åtalspunkter

Taktiken för att snabba på processen är att begränsa antalet åtalspunkter mot Saddam Hussein. I stället för att åtala honom för alla krigsbrott han misstänks för räcker det med några:

Saddams utrotning av kurderna på 80-talet med bland annat ihjälgasningen av 5 000 kurder i byn Halabja.

Kampanjen mot shiamuslimerna i slutskedet av Kuwaitkriget 1991.

S Förföljelsen av träskaraberna i södra Irak.

Razzia hos rådsmedlem

En särskild tribunal för krigsförbrytelser har redan inrättats i Irak. Till ordförande har utsetts Salim Chalabi, brorson till Ahmed Chalabi, länge USA:s favoritexilpolitiker.

I går gjorde USA en razzia hos honom och efter det hoppade Chalabi av Iraks styrande råd.

Sju irakiska domare och fem åklagare har utsetts.

Milosevic avskräcker

De har redan varit i Haag på studiebesök för att se hur den internationella krigsförbrytardomstolen arbetar där. Och inte minst för att se till hur man inte ska göra.

Varken USA eller irakierna vill ha en situation där rättegången mot Saddam drar ut årtalsvis som fallet har varit med Jugoslaviens expresident Slobodan Milosevic. Saddam Hussein får till exempel inte försvara sig själv.

Rättegången beräknas kosta en dryg halv miljard kronor under 2004 och 2005. Budgeten är fastställd men inte datum.

Troligen ska irakierna kompletteras av internationella domare.

Återstår huvudpersonen själv.

De som vet säger inte var hans finns. Resten spekulerar vilt. Är han på en amerikansk militärbas i Qatar, ett hangarfartyg i Persiska viken eller på okänd ort i Irak.

Det enda vi med säkerhet vet är att sekretessen kring Saddam är mycket omfattande. Han förhörs av CIA och FBI, av läckor framgår att han inte är särskilt samarbetsvillig. Han svarar undvikande på frågor och uppför sig som om han fortfarande vore president.

”Finns i Irak”

Röda Korset har besökt honom två gånger. Det andra besöket var helt oannonserat.

– USA har inte försökt hindra oss att träffa Saddam, säger Jette Sörensen på Internationella Röda Kors-kommittén. Vi har fått träffa honom ensamma.

Hon får inte säga något om hur Saddam behandlas, men hävdar att han finns någonstans i Irak.

Övriga under Saddam högt uppsatta irakier sitter inlåsta i en särskild avdelning nära Bagdads flygplats. De flesta i isoleringsceller.

Kanske är det även här Saddam Hussein finns.

Wolfgang Hansson