Kvinnor är den tjetjenska gerillans farligaste vapen

NYHETER

Under gisslandramat på Moskvateatern fick de namnet "svarta änkorna".

Nu kliver de åter fram som ett hot mot president Putin.

Sörjande tjetjenska kvinnor som med terrordåd hämnas sina döda anhöriga.

De misstänks ligga bakom inte bara gårdagens t-banebomb i Moskva utan också explosionerna i de båda flygplanen som störtade samtidigt i förra veckan. Liksom en rad andra dåd.

I dagens Ryssland har tjetjenska män automatiskt polisens ögon på sig.

Betraktas som ofarliga

Kvinnorna däremot väcker inte samma misstankar. Uppfattas inte som farliga.

Därför är de också ett oerhört effektivt vapen. Ett vapen som tjetjenska terrorgrupper använder sig av i allt större utsträckning.

De gjorde entré i Dubrovkateatern i Moskva för två år sedan. Maskerade med sprängladdningar tejpade runt magen. Rysk polis stormade teatern och många av kvinnorna dödades.

Två tjetjenska kvinnor sprängde sig själva i luften på en rockfestival i Moskva den 5 juli 2003. 16 dog.

En kvinna tänkte den 9 december 2003 spränga sin bomb framför det ryska parlamentet duman. Av misstag detonerade den utanför Hotell National. 5 döda.

Två kvinnor sprängde bomb i Moskvas tunnelbana 6 februari 2004. 43 döda.

Två ryska flygplan detonerade nästan samtidigt i luften den 25 augusti 2004. I efterhand visar det sig att två tjetjenska kvinnor checkat in i sista stund på vardera flighten. 89 döda.

Utan att försvara terrorn passar uttrycket "som man bäddar får man ligga" sällsynt bra in på den ryska Tjetjenientaktiken.

Rysk militär genomför ständiga razzior i byar och städer. Unga pojkar och medelålders män plockas in för förhör. Ofta torteras de. Inte sällan försvinner de för gott.

Kvar blir förtvivlade döttrar och fruar. Med tiden alltmer förbannade och hämndlystna.

Hämnden är viktigast

Gårdagens bomb är ett svar på att Moskva i ett på förhand uppgjort val den gångna helgen tillsatt en ny ryssvänlig ledare i Groznyj.

Syftet med terrorn är att skapa ett folkligt tryck i Ryssland som ska tvinga Putin att förhandla om självständighet för Tjetjenien.

Ungefär lika troligt som att al-Qaida skulle sätta sig ner och förhandla med president Bush.

Men för "änkorna" är hämnden det viktigaste.

Wolfgang Hansson