Stor risk att dramat slutar i nytt blodbad

NYHETER

Gisslantagningen är Vladimir Putins värsta dilemma som president.

Ge efter för terroristernas krav eller riskera 132 barns död.

Tidigare kriser ger inte mycket hopp om en oblodig lösning.

Vem ligger bakom gisslantagningen?

Muslimska terrorister från Tjetjenien. Oklart vilken grupp. En sak är dock säker - de är beredda att dö. Deras krav är orealistiska. Ryska trupper ska lämna Tjetjenien och alla tjetjenska rebeller ska släppas.

Tre stora terrordåd på en dryg vecka. Är det en slump att våldet trappas upp nu?

Nej. I söndags höll Tjetjenien ett låtsasval där den av Putin utsedde kandidaten Alu Alkhanov vann överlägset. Terroristerna protesterar mot valskojeriet och vill också visa Putin, ryssarna och omvärlden att den fred presidenten talar om i Tjetjenien inte existerar.

Putin kan tvingas avgå

Kan terrorvågen hota Putins maktställning?

Beordrar Putin stormning och en massa barn dödas kan krav komma på att Putin ska avgå i förtid. I vilket fall rubbas tilltron till Putins förmåga att skapa stabilitet och säkerhet om han framstår som hjälplös inför terrorattackerna.

Hur kan terroristerna tro att de ska få sympati genom att hota att döda barn?

Kriget i Tjetjenien tillhör världens glömda konflikter. En tiondel av civilbefolkningen har dödats. Terroristerna är desperata och hoppas att dåden ska rikta världens uppmärksamhet mot situationen. Framför allt hoppas de att avskyn över terrorn ska övergå i en press på president Putin att ge delrepubliken självständighet.

Varför låter Putin inte tjetjenerna få sin självständighet och blir kvitt problemet?

Han blev vald till president första gången på att lova besegra tjetjenerna och skapa fred. Att kasta in handduken nu vore en stor prestigeförlust för honom. Tjetjenien är rikt på olja och har dessutom ett strategiskt läge. Putin är också rädd för att andra republiker ska begära självständighet.

Hur goda är oddsen att dramat slutar lyckligt?

Skrämmande dåliga. Ryssland har ingen tradition av mjuka metoder i såna här kriser. På Dubrovkateatern i Moskva 2002 dödades 140 oskyldiga efter stormningen och 41 terrorister.