Terrordådet Rysslands 11:e september

Dödssiffrorna äventyrar Putins popularitet

NYHETER

Slutet blev det väntade.

Våldsamt och blodigt.

Men det verkar inte ha handlat om en planerad stormning.

Om antalet döda håller sig på en låg nivå kommer president Putin att hyllas som en hjälte. Har några terrorister lyckats fly med barn som gisslan fortsätter dramat.

Och problemet Tjetjenien är kvar.

Känslomässigt ser många ryssar det här terrordådet som sitt eget 11 september. Effekterna kommer att vara mer genomgripande och långtgående än efter dramat på Dubrovka-teatern i Moskva för knappt två år sedan.

Särskilt med tanke på alla de andra terrordåden den senaste veckan, som de två flygplanen som sprängdes i luften.

Men innan vi vet hur många skolbarn och föräldrar som dödats är det omöjligt att säga hur kraftfullt den ryska allmänheten reagerar.

Gisslans liv viktigast

Händelseutvecklingen följer den ryska instruktionsboken för hur man handskas med terrorister. Våld är traditionellt den enda metoden.

När detta skrivs vet vi inte säkert om det var en planerad stormning eller om terroristerna på något sätt utlöste sprängladdningar som fick skolans tak att kollapsa. Scenerna runt skolan var totalt kaotiska.

Händelserna verkar ha utvecklat sig på ett okontrollerbart sätt.

President Putin lovade i går att gisslans överlevnad var det viktigaste. Att någon stormning inte var aktuell.

För alla anhöriga innebär upplösningen att dagar av förtvivlad väntan och ångest inom kort är över. För en del slutade dramat lyckligt. Deras barn och barnbarn lyckades fly ut ur skolan och lurade döden. För andra väntar sorg och fortsatt förtvivlan. Varför just deras son eller dotter?

En stor del av barnen uppges ha klarat sig fysiskt oskadda eller med mindre skador. Samtidigt kan det ha funnits så många som tusen personer inne i skolan. Många kan ha dödats när skolans tak kollapsade.

Konstant terrorskräck

Om dödssiffran håller sig låg kommer president Putin och den ryska militären att hyllas som en hjältar. Stormningen av teatern i Moskva ansågs som en stor framgång trots att 140 av drygt 800 där dödades. De flesta ryssar tycker det är rätt att ta i med hårdhandskarna mot terrorister.

Flera hundra döda barn skulle innebära kraftig kritik mot presidenten. Hans popularitet bygger mycket på att han skapat stabilitet i Ryssland. Senaste veckan har Ryssland levt under konstant terrorskräck.

De politiska följderna av gisslandramat blir omfattande. Ryska föräldrar lär garanterat ställa krav på att alla skolor i fortsättningen ska bevakas av polis och militär. Trycket kommer att öka på Putin att göra något åt de ständiga terrordåden.

Måste börja förhandla

Eftersom terroristerna verkar ha bestått av olika nationaliteter från Kaukasus finns risken att konflikten sprider sig utanför själva Tjetjenien till de omkringliggande delrepublikerna.

Om Putin ska kunna stoppa terrordåden så måste han ta itu med grundproblemet i?stället för att låtsas som om fred råder i Tjetjenien. Han måste börja förhandla med de moderata tjetjenska krafter som vill ha självständighet men som är villiga att prata i?stället för att spränga sig själva i luften.

Ryssarna kommer inte att låta sig luras längre.

Wolfgang Hansson