Världens mest hatade

Nu avskys Ariel Sharon även av de tidigare supportrarna

NYHETER

Det är tuffa tider för Ariel Sharon.

Israels ledare är van att vara hatad av palestinierna och omvärlden.

Nu kallas han förrädare av de som förut älskade honom.

Foto: AP

Stämningen mot Sharon är hätsk. Många jämför nu atmosfären med den som rådde när förre premiärministern Yitzak Rabin mördades av judiska högerextremister för nio år sedan.

Livvaktsskyddet kring Sharon har förstärkts kraftigt.

Säljer ut Israel till fiende

Mordhoten från judiska bosättare är ännu inte så konkreta att någon misstänkt kunnat gripas. Men ett uttalande från chefen för den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet säger det mesta.

– Någon kan försöka knäppa Sharon när som helst.

Ex-generalen Sharon har genom åren varit själva symbolen för Israels säkerhet. Stenhård och hänsynslös i alla lägen. Som vid den grymma rensningen av de palestinska flyktinglägren i Libanon 1982. Som vid stormningen av palestinska städer på Västbanken 2002.

Nu anklagas han av bosättarna och av delar av sitt eget parti för att sälja ut Israel till fienden.

Sharon vill klippa av Gaza. En liten, utfattig landremsa söder om Israel där de palestinska extremisterna är som starkast. I dag bor här också närmare 8 000 judiska bosättare som måste flytta. De får ekonomisk kompensation, men många vägrar ändå. De flesta bor i Gaza av ideologiska skäl. De vill markera att Israel har rätt till även de palestinska områdena.

Sharon är förrädaren

Att Sharons plan istället är att permanenta de stora judiska bosättningarna på Västbanken, där 220 000 bosättare lever, hjälper inte.

Inte heller att han på nytt hotat kasta ut Yassir Arafat och hoppat av den amerikanska fredsplanen.

Ariel Sharon är ändå en förrädare.

Fler hatade män

Wolfgang Hansson