Kö till domstolen

Nu vill alla krigsförbrytare komma till Haag

klicka på bilden för att se större version
NYHETER

Plötsligt står krigsförbrytarna i kö till domstolen i Haag.

Hittills i år har elva inställt sig "frivilligt".

Knappast i ett utslag av dåligt samvete.

Efter att i åratal ha hållit sig gömda och på flykt är det häpnadsväckande hur många höga före detta generaler och politiker som de senaste månaderna plötsligt "frivilligt" bankat på porten till internationella krigsförbrytardomstolen i Haag.

De tillhör de värsta slaktarna, totalt ansvariga för tiotusentals fall av mord, våldtäkt och tortyr.

Senast i raden är Ljubomir Borovcanin, före detta biträdande polischef och åtalad för medverkan i massakern i Srebrenica 1995. Han landade i Haag i går.

Citattecken kring frivilligt är befogat.

Intensivt spel

I samtliga fall har de åtalades helomvändning föregåtts av ett intensivt spel bakom kulisserna. Oftast avslutat med ett möte med Serbiens premiärminister Vojislav Kostunica.

Kostunica har förklarat att generalerna inte längre kan räkna med den serbiska regimens beskydd. Kanske har han utlovat ekonomiska fördelar om de sätter sig på ett plan till Haag.

Inte heller Kostunica gör det här av fri vilja.

Men regimerna i det forna Jugoslavien har äntligen fått klart för sig att dörren till Europa kommer att förbli stängd så länge de misstänkta krigsförbrytarna inte utlämnas.

Kroatien fick smaka den medicinen när man inte utlämnade exgeneralen Ante Gotovina.

Serbien prövar en annan taktik inför EU:s utvärdering i april.

Pr-effekt

Regelbundenheten med vilken nya åtalade strömmar till Haag gör det lätt att tro att Serbien försöker uppnå maximal pr-effekt. Det ska se ut som om de verkligen gör sitt yttersta för att samarbeta.

Förhoppningen är att det ska räcka så de slipper leverera de verkligt tunga namnen.

Utlämning av krigsförbrytare är inte populärt i Serbien. Inte ens om det sker "frivilligt". Att kasta gamla hjältar som Ratko Mladic och Radovan Karadzic till vargarna kan vända folket mot makthavarna.

Ändå är det precis vad som krävs för att Haagdomstolen, EU och USA ska bli nöjda.

-Det är skamligt att regimen ännu inte överlämnat Karadzic och Mladic, säger Jim Landade, talesman för Haagtribunalen. I år är det tio år sedan åtalen kom.

Förmodligen är det en tidsfråga innan även de sitter i Haag. Serbien är på väg att gå med på att frysa deras tillgångar.

efterlysta

Wolfgang Hansson