Konstigt att det dröjde så här länge

NYHETER

Bombdåden i Kairo kommer inte som någon stor överraskning.

Här finns en tradition av militanta rörelser.

Egypten kan vara nästa terroristhärd i Mellanöstern.

Landet är en krutdurk som bara väntar på att explodera.

En regim som förtrycker oliktänkande. En stor fattig befolkning. Starka religiösa, fundamentalistiska strömningar.

Egentligen är det konstigt att det inte smällt rejält tidigare.

Senaste tidens bombdåd tyder på en organiserad terrorkampanj. Med dagens rörlighet över gränserna och globala terrornätverk som al-Qaida kan det mycket väl vara inspirerat utifrån.

Inspirerade av 11 september

Troligen är det en ny generation av militanta muslimer vi ser i Egypten. Arga unga män och kvinnor som blivit inspirerade av 11 september och motståndsrörelsen i Irak.

I muslimska brödraskapet har Egypten sedan länge haft en mycket stark och mycket militant islamistisk rörelse. De låg bakom mordet på förre presidenten Anwar Sadat.

Sedan nuvarande presidenten Hosni Mubarak tog över har han slagit till stenhårt mot alla extremistorganisationer och dessutom mot all normal, demokratisk opposition. Landets fängelser är fulla av torterade islamister och vanliga oliktänkande.

Militanta har flytt

Många militanta har valt att fly. En av dem är al-Qaidas nummer två, barnläkaren Ayman al-Zawahiri.

Senaste tiden har USA tryckt på mycket starkt för att Egypten och andra länder i arabvärlden ska bli mer demokratiska. President Bush har gått så långt att han i viktiga tal särskilt pekat ut Egypten som en nation som borde göra mer för att bli demokratisk.

Mubarak har svarat med att lova att för första gången tillåta andra kandidater att ställa upp i det kommande presidentvalet. Det kan ha bidragit till att Mubarak släppt efter lite på sitt järnhårda grepp.

Riktat mot turistkvarter

Som en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern har Egyptens regering alltid varit tvungen att försvara sig mot anklagelser om att vara västvärldens lakej.

Alla de senaste terrordåden har inträffat i turistkvarteren. Målet är uppenbart - att skada Egyptens ekonomi och rykte. En strategi som tidigare använts framgångsrikt i bland annat Indonesien.

Wolfgang Hansson