Bortgallrad - av Putin

Oljemiljardären kan bli martyr

NYHETER

Miljardären Michail Chodorkovskij var hatad i hela Ryssland.

Men när president Putin satte tänderna i honom vände allt. Under tiden i häkte har han fått en fanclub.

Putin är på väg att göra rufflaren till politisk martyr.

Foto: Pressens Bild
inburad I dag får miljardären Michail Chodorkovskij förmodligen sitt straff för de brott han dömts för. Ändå kan han bli ett allvarligt hot mot president Putin på grund av den hårda behandling han fått utstå.

Chodorkovskij fälldes i går på alla sju åtalspunkter. I dag kan han få sin dom.

Oavsett om den blir fem eller tio års fängelse kommer den att vara mycket populär i de breda ryska folklagren. Chodorkovskij betraktas som en hänsynslös affärsman som roffat åt sig det ryska folkets tillgångar.

Knäcks inte

Men tiden i häktet har visat en ny sida av Chodorkovskij. Han har klarat fängelselivet utan att knäckas. Utan att utnyttja sin ställning för att skaffa sig privilegier.

Alltfler inser att domen mot Chodorkovskij är en skenprocess som döljer den verkliga anledningen till att ex-miljardären i snart två år delat en cell med tre andra fångar - en cell som saknar dusch och där de personliga behoven görs inför öppen ridå.

Skulle läxas upp

Putin ville ge Chodorkovskij en läxa och de andra oligarkerna en varning. "Håll era fingrar borta från politiken!"

Samtidigt kan den ryska staten konfiskera miljardförmögenheten.

Chodorkovskij hade börjat ge pengar till en rad oppositionspartier. Han antydde att han kunde tänka sig ställa upp i framtida presidentval. Den utmaningen tålde inte Putin.

Nu kommer han att vara kvitt Chodorkovskij under ett antal år men frågan är om han inte ändå bitit sig i tummen.

l Chodorkovskijs fall kommer att granskas av Europadomstolen. Processen har dragit internationell skam över Putin och Ryssland.

l Rättegången har startat en rörelse som stöder Chodorkovskij. Utanför domstolen demonstrerar hundratals ryssar som vänder sig mot att Putin använder domstolsväsendet för politiska syften. Rufflaren kan med tiden bli martyr.

Så istället för att begrava Chodorkovskijs ambitioner kan Putin ha hjälpt till att jämna vägen för en ny framtida president i Ryssland.

Så här tystade Putin oljekungen

Oligarkerna som tiger

Wolfgang Hansson