Här small bomberna

Terroristerna håller skräcken levande

NYHETER

Förr eller senare lyckas terroristerna.

Det är en smärtsam lärdom av attackerna i Amman.

En annan är att skenet bedrar.

Amman är en av Mellanösterns öppnaste städer. En oas av relativt välstånd och fred dit många utlänningar i regionen söker sig.

Därför också ett perfekt mål för terrorister.

En ödets ironi då att de flesta av gårdagens offer verkar vara jordanier.

Men bilden av Jordanien som det mest västvänliga landet i Mellanöstern är bara delvis sann. Under ytan skummar hatet mot västvärlden och framförallt USA.

Jag har personligen stött på fientligheten. Vid ett tillfälle blev jag stoppad på gatan av en man som sa att han ville döda mig på grund av USA:s anfall mot Irak. Alla vithyade tas automatiskt för amerikaner.

Hotfullt mot utlänningar

Utanför stans moskéer har stämningen ofta varit hotfull mot utlänningar.

I Jordanien bor runt två miljoner palestinska flyktingar. I "lägren" frodas militant islamism.

Varje gång jag försökt besöka de mest radikala samhällena har jag blivit stoppad. Antingen vid polisposteringar vid infarten till "lägren" eller redan i Amman, där informationsministeriet vägrat utfärda tillstånd.

-Not safe, inte säkert, löd motiveringen.

Sanningen är att Kung Abdullah är livrädd för att palestinierna ska destabilisera hans regering. Därför granskar han dem under lupp, och på grund av övervakningen och det nära samarbetet med amerikansk underrättelsetjänst har jordansk säkerhetspolis hittills lyckats avvärja en rad större terrordåd.

Superterroristen

Inte minst en stor attack mot just SAS Radisson inför millenieskiftet.

Att terroristerna till slut lyckades är en tragisk påminnelse om att det aldrig går att skydda sig helt mot terror.

Huvudmisstänkt är superterroristen Abu Musab al-Zarqawi som sägs styra mycket av terrorn i grannlandet Irak i al-Qaidas namn. Han är född och uppvuxen i Jordanien, i en av de nedslitna industristäderna dit informationsministeriet inte gärna utfärdar tillstånd för utländska journalister.

Mindre dåd numera

Jordaniens regering hävdar att Zarqawi låg bakom försöket att skjuta robotar mot ett amerikanskt krigsfartyg i hamnstaden Aqabas för några månader sedan.

När möjligheten saknas att genomföra en jätteattack i stil med World Trade Center verkar terrorns hantlangare ha bestämt sig för att ständiga, mindre dåd håller skräcken levande.

Själv avstår jag nog längre promenader i Amman vid nästa besök.

Han anklagas för bombdådet

Foto: Foto: GOOGLE

Jordanien - bästis med USA i alla lägen

Wolfgang Hansson