Det kokar i förorterna

Europa sitter på en seriekopplad bomb

Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Paris, Frankrike: Upploppen har pågått i snart två veckor. Hundratals bilar och bussar har bränts, en man misshandlats till döds. Här släcker brandmän bilbränder i Parisförorten Aulnay-sous-Bois.
NYHETER

Europas förorter är kontinentens nya slagfält.

En explosiv brygd av isolerade invandrargetton, hög arbetslöshet och med fanatisk islamism som ny faktor.

Europa sitter på en seriekopplad bomb som måste desarmeras.

Runtom i Europa kokar rader av förorter där stämningen är lika explosiv som i Paris. I Birmingham small det för några veckor sedan. Innan dess i Södertäljeförorten Ronna.

Det behövs bara en förevändning, ett rykte, för att tända gnistan.

Runtom i Europa säger politiker att det inte kan hända här, den franska situationen är extrem.

Det är att lura sig själv.

Samma vrede, frustration och känsla av utanförskap som utlöst upploppen i Paris ligger också bakom terrordåden i Madrid och London, mordet på holländske filmaren Theo van Gogh och raskravallerna i Birmingham.

Som historikern Timothy Garton Ash uttrycker det:

–?Franska ungdomar bränner bilar, brittiska bränner människor. Vilket är värst?

Ett antal faktorer har lett fram till detta:

En kraftig ökning av invandringen har ytterligare snedvridit balansen i förortsområdena. Ännu värre blir det de närmaste åren.

Tiotusentals människor av utländsk härkomst föses ihop i getton därför att de inte har råd att bo någon annanstans. Många lever i sina isolerade öar där levnadssätt och värderingar från hemländerna cementeras på ett olyckligt sätt.

Hög arbetslöshet

?Invandringen har fortsatt öka samtidigt som arbetslösheten i Europa ökat kraftigt. Allra mest bland de lägst utbildade, alltså de som bor i höghusförorterna. Vilket gjort det ännu svårare för dessa människor att klättra uppåt på samhällsstegen. I många invandrartäta samhällen ligger ungdomsarbetslösheten på 20–40 procent.

?I dag är en stor del av den invandrade befolkningen i Europas förstäder muslimer. Efter 11 september har det skett en radikalisering av den muslimska befolkningen. Islamisk fundamentalism är på frammarsch. I förorterna finns inte bara missnöjda ungdomar som slänger molotovcocktails utan också politiskt medvetna/vilseförda som är beredda att sprida död och förintelse för att straffa väst.

God jordmån för terrorism

Hittills tyder inget på att islamister ligger bakom upploppen i Paris. Men när missnöjet gror och sprider sig förvandlas höghusområdena till idealisk jordmån för rekrytering av framtida terrorister och kriminella. En redan instabil krutdurk blir ännu farligare.

Hur länge till har Europas ledare råd att låta bli att agera?

Wolfgang Hansson