Kvinnokampen

Nu börjar Hillarys & Condis fajt om presidentposten

NYHETER

Ett viktigt steg mot fred i Mellanöstern.

Och ett stort steg för Condoleezza Rice mot presidentposten.

Precis vad hon behövde för att ta upp kampen med Hillary Clinton.

Foto: Getty Images
en av dem ska bli president På minneshögtiden för Israels förre premiärminister Yitzhak Rabin var både Condoleezza Rice och Hillary Clinton närvarande. Båda är tänkbara presidentkandidater och kampen är hård.

I går lyckades Rice medla fram ett avtal mellan Israel och palestinierna om Gaza. Avtalet ger invånarna i vad som fram tills nu kallats världens största fängelse rätt att lämna Gaza utan att ansöka om israelernas tillstånd.

Från 25 november kan de resa ut i världen via Egypten. Klartecken ges för att bygga den nya hamn i Gaza som öppnar för export till omvärlden.

Avtalet är Bushadministrationens hittills största framgång i Mellanöstern och den första ljusglimten på länge i konflikten.

70 procent vill ha kvinnlig president

Rice höll personligen i presskonferensen i Jerusalem i går. Efter två månader av dödläge löste hon knutarna på 48 timmar. Hon satsade sin personliga prestige och gjorde klart för parterna att hon inte tänkte åka förr­än ett avtal var i hamn.

I sin hotellsvit pressade hon växelvis palestinska och israeliska förhandlare att säga ja till hennes kompromissförslag.

En färsk opinionsmätning visar att 70 procent av amerikanerna troligen skulle rösta på en kvinnlig kandidat i valet 2008 – om någon ställer upp.

Nu finns två tänkbara kandidater. Republikanen och utrikesministern Condoleezza Rice och demokratiske senatorn Hillary Clinton.

Fri från skandaler – men utan man

Opinionsmätningar visar att 59 procent av amerikanerna tycker Rice är en bra politiker jämfört med 53 procent för Hillary Clinton.

Clinton har en större erfarenhet som politiker men Rice har flera fördelar.

1. Hon väcker i motsats till Hillary inte en massa hatkänslor i motståndarlägret.

2. Hon är svart och kommer att få inte bara många svartas röster utan också andra minoritetsgruppers.

3. Hon är fri från skandaler.

Hennes akilleshäl är att hon är ogift. Sånt brukar inte gå hem i amerikanska stugor.

Wolfgang Hansson