Kinaresan ger poäng hemma

Men piratkopieringen kan de inte stoppa

Foto: AP
Populariteten dalar - men trenden kan vända med hjälp av en utlandsresa. Bush och Schwarzenegger reser till Kina tillsammans.
NYHETER

Arnold Schwarzenegger och George W Bush är ute på omöjligt uppdrag.

Att sätta stopp för piratkopiering.

Men de hoppas att deras Kinabesök ska stoppa opinionsraset.

Besök vilken lokal marknad som helst i Kina och stånden dignar av falska Rolexklockor, Guccihandväskor och Niketröjor. Intill ligger travar med de senaste biofilmerna på dvd och cd-skivor med världsartister. Samma sak i länder som Thailand och Vietnam.

Allt till en bråkdel av priset för den äkta varan. En Rolex för 15 000 kronor kostar hundra. Senaste Tom Cruise-filmen för 250 kronor slumpas bort för 15.

Kina i topp på värstinglistan

Kina toppar värstinglistan för piratkopiering. Kineserna själva räknar med att piratkopiorna omsätter 160 miljarder kronor om året och står för åtta procent av landets BNP. 90 procent av all musik och alla filmer som säljs i Kina är piratkopior.

Amerikanska industrin räknar med att man tappar hundratals miljarder årligen.

Inte konstigt att USA skickar in tunga kanoner som Arnold Schwarzenegger, guvernör i Kalifornien, och president George W Bush för att tala kineserna till rätta.

Ändå tror jag inte det produceras en enda dvd-film mindre på grund av deras besök. I dagens läge är de ute på ”mission impossible”.

Har inte råd med äkta vara

Kinas och flera av deras asiatiska grannländers ekonomier är alltför beroende av piratkopiorna. Befolkningen har inte råd att köpa äkta vara. Piratkopiorna drar också till sig strömmar av shoppingsugna turister. Dessutom exporteras de världen över. Häromveckan stod jag vid en trottoarkant i New York och bläddrade bland superbilliga biofilmer på dvd.

– Ta bort de förfalskade produkterna och du krossar Kinas lokala ekonomier, hävdade Daniel Chow, professor vid Ohio State University, under en konferens om piratkopiering tidigare i år.

Lite händer i praktiken

Kina har, i likhet med övriga länder som toppar listan över piratkopiering, under senare år klubbat tuffare lagstiftning för brott mot upphovsrätten. Men mycket lite händer i praktiken. Med den kontroll kinesiska staten har skulle piratkopiering och försäljning lätt kunna minskas rejält. Men viljan saknas.

För att komma åt problemet skulle det behövas en verklig kopia av Schwarzen­eggers ”Terminator”-figur.

Det omöjliga uppdraget kan ändå förvandlas till en vinstlott för Schwarzenegger och Bush.

Förnedrande nederlag

Båda har fått se sina popularitetssiffror rasa snabbare än Fritt fall på Gröna Lund. Schwarzenegger förlorade nyss förödmjukande en folkomröstning i fyra av fyra frågor. För Bush blir Irakkriget en allt större belastning.

Bådas popularitet har halverats.

Ett säkert sätt att vända trenden brukar vara att åka utomlands och visa upp sig i fint sällskap.

Wolfgang Hansson