Vi är lika hatade som amerikaner

Alla soldater räknas som en del av ockupations- makten

1 av 3
NYHETER

Sverige måste bestämma sig.

Antingen tål vi enstaka förluster eller så får svenska soldater stanna hemma.

I terroristernas ögon är en svensk i uniform lika hatad som en amerikansk militär.

Trots att Sverige har en lång och bitvis stolt tradition vid internationella fredsbevarande insatser vilar det fortfarande något oskuldsfullt över svenska militära insatser i utlandet.

Vi vill gärna bli betraktade som ”the good guys”. Bara soldaterna försöker vara neutrala och rättvisa tror vi att de automatiskt ska bli populära.

I terrorns tidsålder gäller andra regler.

I Afghanistan precis som i Irak betraktas alla soldater oavsett nationalitet som en del av ockupationsstyrkan. Ett ur terroristernas synvinkel logiskt resonemang.

De svenska trupperna i Afghanistan – som är en del av den FN-ledda Isaf-styrkan – hjälper USA genom att försvara den regim president Bush tillsatte efter att ha störtat talibanerna. Även om president Karzai sedermera blivit vald också av folket.

Är också måltavlor

Svenska soldater är måltavlor på precis samma sätt som amerikanska. Det spelar ingen roll att deras uppgift är att bevara freden, inte att kriga.

Terroristernas mål är att skapa så mycket rädsla och kaos att de utländska soldaterna åker hem.

Mazar-i-Sharif, staden där svenskarna blev attackerade, har betraktas som ett rätt säkert område.

I terrorns tidevarv finns inga säkra områden. Precis som al-Qaida kan slå till i London kan de göra det var som helst i Afghanistan.

Alltmer likt Irak

Situationen i det bergiga landet riskerar att bli alltmer lik den i Irak. Senaste halvåret har talibaner och al-Qaida trappat upp sina attacker i Afghanistan. Värst är det i de södra delarna där USA fortfarande har drygt 20000 soldater som aktivt jagar terrorister. Men terrorn sprider sig hela tiden.

Långtifrån ofarligt

Bomben som dödade en och skadade tre svenskar var en så kallad vägbomb. Ditlagd i förväg och fjärrutlöst när bilen passerade. Den typen av attacker sker dagligen mot de amerikanska styrkorna i Irak och har visat sig nästan omöjliga att skydda sig emot. Vägbomberna står för de flesta av de över 2000 amerikanska dödsoffren. Trots bepansrade fordon och över två års erfarenhet.

I tragedins kölvatten är det dags för oskuldsfulla Sverige att inse att vi deltar i ett långtifrån ofarligt krig.

Wolfgang Hansson