Spionaffären kan bli hans fall

Nu hotas Bush av riksrätt

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET BILD
amerikaner avlyssnades Den allvarligaste anklagelsen mot Bush är den olagliga avlyssningen av tusentals amerikaner som går under namnet Spygate.
NYHETER

Många i omvärlden drömmer om att avsätta USA:s president George W Bush.

Och nu tycker även hälften av amerikanerna att det är dags.

Medan Bushhatarklubben i världen stadigt växt har amerikanerna trots tveksamheter hållit fast vid sin president.

Ända tills nu.

I en opinionsmätning som presenterades i går fick de frågan "om president Bush lät avlyssna amerikanska medborgare utan godkännande av domstol borde han då ställas inför riksrätt?".

Nästan 52 procent svarade ja.

En siffra som borde få Bush att darra i Ovala rummet.

Värre än Clinton

Senaste dagarna har möjligheten att avsätta honom genom riksrättsförfarande börjat diskuteras på allvar.

Till och med hans egna partikamrater har tagit ordet "impeachment" i sin mun.

För Bushs föregångare Bill Clinton räckte det med att ljuga om sitt förhållande med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky för att ställas inför riksrätt.

Jag tror många tycker Bushs "meritlista" är bra mycket grövre.

Lögner om Irak

Före jul avslöjades att Bush gett klartecken att avlyssna förmodligen tusentals amerikanska medborgare utan godkännande av domstol. Hans sätt att tillskansa sig ännu mer makt än den redan mäktiga presidentposten ger har fått även republikaner att sparka bakut. Skandalen går under namnet Spygate. Det absolut största hotet mot Bush.

Anklagelsen att han startade Irakkriget genom att lura amerikanska folket att tro att Irak hade massförstörelsevapen. Samma opinionsmätning från Zogby visar att 48,5 procent av amerikanerna tycker att kongressen borde fundera på riksrätt om Bush ljög om sina skäl för Irakkriget.

Tortyr på Kuba

Tortyr på Guantanamo och i hemliga CIA-fängelser runtom i världen. Ett brott mot FN-stadgan och Genèvekonventionen.

Vad talar för att Bush verkligen ställs inför riksrätt?

Än är det långt kvar men snöbollen har kommit i rullning och växer för varje vecka. Kongressförhör om Spygate drar igång i februari. Ju mer fakta och detaljer som kommer fram, desto svårare får Bush att värja sig. Clintons sexskandal och Nixons Watergate började som på sin höjd irriterande myggstick men slutade i riksrätt.

Terrorkriget trumf

Vad talar för att Bush klarar sig?

Kriget mot terrorismen är presidentens trumfkort. Många anser att det han gör gör han för landets bästa och att det vore opatriotiskt att försöka avsätta honom. Bushs parti har dessutom majoritet i kongressen.

Nixon gick - Clinton friades

Wolfgang Hansson