Saddams knep knäcker rätten

NYHETER

Advokater har mördats, en domare hoppade av i veckan och diktatorn beter sig som en clown inför rätten.

I morgon återupptas rättegången mot Saddam Hussein.

En av de viktigaste rättegångarna i modern tid riskerar att bli ett fiasko.

Foto: AP
DIKTATORN HÅLLER SHOW Precis som diktatorskollegan Slobodan Milosevic har Saddam Hussein lyckats förvandla rättegången i Bagdad till en politisk show med ständiga utfall mot USA. När processen återupptas i morgon blir det med en ny domare, sen Rizgar Amin hoppat av efter tre månader.

Tendensen i rättegången mot Saddam Hussein har varit tydlig sedan starten.

Den börjar bära allt större likheter med den utdragna, snåriga process som drivs mot Serbiens ex-president Slobodan Milosevic. I snart fyra år har den rättegången varit i gång, ingen ser ännu något slut.

Ändå var USA:s och irakiernas ambition uttalat att undvika Milosevicfällan. Istället för att åtala för alla brott har man valt en konkret massaker. Saddam har inte givits någon chans att sköta sitt eget försvar.

Trots det annorlunda tillvägagångssättet har man ändå hamnat i fällan.

"Vana att manipulera"

Folkrättsexperten Ove Bring känner oro över vart rättegången mot Saddam Hussein är på väg:

- Västvärldens ambition att krigsförbrytarrättegångarna ska uppfylla standarden för en just och säker rättegång ger de åtalade manöverutrymme, säger han. Kritiken mot krigen i Kosovo och mot Irak kräver att den juridiska biten ser snygg ut. Att man inte går fram som en bulldozer mot åtalade och advokater.

Både Saddam och Milosevic har utnyttjat denna svaga punkt.

- Båda är vana att manipulera. De är verbalt begåvade. Det öppnar dörrar för allsköns uppskov och ifrågasättande av domstolens behörighet.

Om inte den nye domaren visar att han kan sätta ex-diktatorn på plats i rättssalen och skynda på förhandlingarna riskerar vi att få en ny långkörare utan dom.

Politisk show i domstolen

Här är punkterna som får varningsklockorna att ringa i rättegången mot Saddam:

1 Rättegången inleddes i oktober. I praktiken har förhandlingarna bara varat i några dagar. Resten av tiden har det varit uppehåll. Mesta tiden har ägnats åt procedurfrågor. Vittnesförhören har knappt ens inletts.

2 Precis som Milosevic har Saddam lyckats göra rättegången till en politisk show. Han har gjort hätska utfall mot ockupationsmakten USA, vädjat till irakiernas patriotiska känslor, klagat på hur han behandlas i fängelset och vägrat närvara. Av de långa ordkaskaderna har ingen med åtalet i sak att göra.

Syftet är istället att vinna poäng och skapa stöd hos hemmapubliken som följer tv-sändningarna. Parallellen till Milosevic är uppenbar. Han är i dag långt populärare i Serbien än när han flögs till tribunalen i Haag.

3 Huvuddomaren Rizgar Amin hoppade av efter bara tre månader. Det betyder 1-0 till diktatorn.

Han hotar och trotsar - precis som Milosevic

Wolfgang Hansson