Terroristerna kan ta priset

I natt tar storpolitiken plats på Oscarsgalan

NYHETER

Film ska vara rolig, underhållande, spännande. Inte politiskt explosiv. I år har trenden brutits.

I natt kan glorifierade självmordsbombare plocka hem en Oscar.

Två av de nominerade filmerna jonglerar med en grym och obehaglig verklighet som de flesta går på bio för att glömma.

Steven Spielbergs "München" som handlar om hur palestinska terrorister avrättar elva israeliska idrottsmän under OS 1972 har fått fem nomineringar. Alla gillar inte att filmens största skurkar inte är palestinierna utan de israeler som hämnas. Fast när Israel dödar är det "förebyggande" och inte hämnd.

Namnunderskrifter

Ännu mer kontroversiell är en film som om inte glorifierar så åtminstone framställer självmordsbombare i en sympatisk dager, "Paradise Now" av den palestinske regissören Hany Abu-Assad. Nominerad som bästa utländska film. Aldrig tidigare har en palestinsk regissör nominerats.

Föräldrarna till en 16-årig judisk pojke som blev offer för ett självmordsattentat har samlat in 30000 namnunderskrifter för att få filmen struken från Oscarsgalan. I deras ögon har den ett "extremt farligt budskap".

Nomineringen av "Paradise Now" - otänkbar för några år sedan - säger något om världens förändrade syn på konflikten.

Där, särskilt i USA, all sympati förut gick till Israel får allt fler människor upp ögonen för att det är palestinierna som lever under ockupation och ett stenhårt förtryck.

I stället för att bara förfasa sig över terroristdåd vill folk veta vad som kan få en människa att spränga sig själv i luften. 72 jungfrur som väntar i himlen godtas inte längre som en hållbar förklaring.

Pekpinnar mot Israel

I "Paradise Now" riktas pekpinnen i stället mot Israels behandling av palestinierna. Utan den dagliga förnedringen vid israeliska vägspärrar, utan israeliska arméns godtyckliga dödande av barn och tonåringar hade det inte funnits någon acceptans för självmordsdåd bland vanliga palestinier.

I det ljuset framstår inte längre terroriststämplade Hamas jordskredsseger som märklig.

Ju längre bort i tiden vi kommer från förintelsen, desto mer minskar världens känsla av kollektiv skuld. I stället växer medvetenheten om att det faktiskt bodde andra människor än judar i det "förlovade landet" när staten Israel bildades 1948. Människor som kanske också har någon form av människovärde och rättigheter.

Kanske är de till och med värda en Oscar.

Läs mer om Oscarsgalan:

Wolfgang Hansson