Offensiven är Bushs sista chans

USA slår till hårt för att knäcka rebellerna

Foto: Russell E Cooley IV
NYHETER

Anfall som bästa försvar.

Det verkar vara George W Bushs taktik.

När opinionssiffrorna slår bottenrekord i USA väljer han att slå till med största offensiven i Irak sedan kriget.

Varför kommer storoffensiven just nu?

En majoritet av amerikanerna är övertygade om att president Bush inte har en plan för Irak. Samtidigt säger 65 procent av befolkningen att Irakkriget är vad som kommer att forma Bushs eftermäle.

Randen till inbördeskrig

Offensiven kan vara ett nytt försök från Bush att övertyga hemmaopinionen att han vet vad han gör i Irak. Han vill inte att Irakfiaskot ska ställa honom i skamvrån av mindre lyckade amerikanska presidenter när han slutar 2008.

Innan dess kommer ett kongressval i november som kan ändra maktbalansen.

Kan det finnas andra förklaringar?

Irak står på randen till ett inbördeskrig mellan sunni- och shiamuslimer. Offensiven kan vara ett sista försök att knäcka den Saddamtrogna rebellrörelsen innan inbördes strider bryter ut på allvar.

Hos den amerikanska militären finns också en rädsla för att staden Samarra är på väg att bli ett högkvarter för rebellerna på samma sätt som staden Falluja var tidigare. USA vill slå till hårt innan en mer utdragen och smärtsam operation krävs.

Usel chans till framgång

Ytterligare en faktor är att USA vill visa att de irakiska trupperna som tränats av amerikanerna – och som deltar i attacken – är duktiga nog för att inom kort ta över USA-truppernas roll.

Vad är USA:s chanser till framgång? Usla. Under tre år har de inte lyckats få bukt med motståndsrörelsen. Att tro att massiva flyganfall är rätt medicin är ett tecken på desperation hos den amerikanska militären.

Wolfgang Hansson