Diktatorn: 83 Alla andra: 17

Men än blir det ingen revolt mot Lukasjenko

Foto: REUTERS
TUSENTALS DEMONSTRERADE Anhängare till det största oppositionspartiet som leds av Alexander Milinkevitj, demonstrerar på Oktobertorget i Minsk. Oppositionen hävdar att valet i Vitryssland är en parodi. De buade när valresultatet presenterades.
NYHETER

KIEV. Tusentals protesterade i natt mot fuskvalet i Vitryssland.

Europas sista diktator sitter ändå säkert i sadeln.

Oppositionen är för svag för en orange revolution.

Säkerhetspolisen behövde aldrig plocka fram sina batonger och kravallstaket. Framåt midnatt började folkmassorna troppa av från ett kylslaget Oktobertorg.

Buade åt resultatet

De hade buat när det officiella valresultatet - nära 90 procent av rösterna för president Lukasjenko - visades på storbilds-tv, ropat slagord för oppositionen och lovat att komma tillbaka.

Det är lätt att förledas att tro att vitryssarna är på väg att följa Ukrainas exempel.

Aleksander Lukasjenko har lärt av misstagen hos sina "mjukare" kollegor i grannländerna. Genom att hålla tumskruvarna hårt åtdragna påminner han om att priset för uppstudsighet förblir högt.

Spårlöst försvunna

Oppositionella misshandlas regelbundet. De avskedas från sina arbeten och trakasseras på andra sätt.

Några har betalat det högsta priset. Försvunnit spårlöst för att aldrig mer återvända.

Regimen har total kontroll över i stort sett alla massmedier. En massiv hjärntvätt pågår med personkult runt Lukasjenko.

Han håller en "perfekt nivå" på förtrycket. Tillräckligt hårt för att skrämma de flesta invånarna till tystnad.

Inte så blodigt att majoriteten av befolkningen är beredd att demonstrera på gatorna eller omvärlden känner sig tvingad att ingripa.

Vitryssarna är inte bara rädda för Lukasjenko och hans hejdukar från KGB. De fruktar också osäkerheten om vad som ska komma i hans ställe.

De har kunnat följa kaoset både i Ukraina efter den orangea revolutionen och i Ryssland, där statens trygghet ersatts av fattigdom för många. Vitryssarna fruktar att samma kaos och tomma kylskåp ska drabba dem.

Alternativet värre

Även om valsegern är en fars så har presidenten ett visst stöd hos befolkningen. De står hellre ut med diktatur och ofrihet om alternativet är fattigdom.

De föredrar Lukasjenkos mini-Sovjet där företagen fortfarande är statliga och olönsamma arbetsplatser får vara kvar.

Tills bubblan spricker inbillar sig Lukasjenko säkert att den ryska tv-kanalen ORT har rätt när de gjorde sin analys av valresultatet:

"Kan det vara kärlek?"

Här styr också diktatorer

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM