Valet i Israel har inletts

Sharon i koma - hans parti går mot storseger

NYHETER

Jerusalem (TT:s korrespondent)

Framtiden för den ockuperade Västbanken är den centrala frågan när Israel går till val på tisdagen.

Premiärminister Ariel Sharons parti Kadima spås en storseger.

Klockan sju på morgonen slog 8280 vallokaler i Israel och i bosättningar på Västbanken upp sina dörrar för 5014622 röstberättigade väljare.

Först klockan 22 på kvällen stänger röstlokalerna, och samtidigt publiceras tv-stationernas enkäter som ger en första fingervisning om resultatet.

Trots att Sharon drabbades av en massiv hjärnblödning i januari och fortfarande ligger i koma väntas ingen kunna hota hans nybildade parti Kadima. Den nye ledaren Ehud Olmert har framgångsrikt lovat att fortsätta det Sharon påbörjade med uttåget från Gazaremsan i höstas.

Svårt för Likud

Med den militanta Hamasrörelsen vid den palestinska makten anser sig Olmert sakna en förhandlingspartner, och säger att han ska ge Israel ”permanenta gränser” inom fyra år.

Sharons och Olmerts forna hemvist, högerpartiet Likud, går mot ett katastrofval. Partiet riskerar att förpassas till den politiska marginalen och partiledaren Benjamin Netanyahu kan få svårt att sitta kvar.

Från andra hållet utmanas Kadima av Arbetarpartiet. Den nye partiledaren Amir Peretz har inte lyckats rubba Olmert, men sannolikt bildar dessa partier koalitionsregering efter valet.

Småpartier

Totalt väntas närmare 15 partier ta sig in i parlamentet knesset, och några av småpartierna lär också komma att spela en viktig roll för regeringsbildningen.

Störst av de små väntas extremhögerpartiet Yisrael Beitenu och ultraortodoxa Shas bli. Båda dessa har signalerat att de är villiga att ingå i Olmerts regering.

Säkerhetsberedskapen är på högsta nivå i Israel, som befarar att militanta palestinier ska utnyttja valet för att utföra attentat. Säkerhetstjänsten säger sig ha fått varningar om 16 planerade attacker.

Hela 22000 poliser deltar i den enorma säkerhetsapparaten kring valet, och extra vägspärrar har upprättats i städerna och längs vägarna.

Tomas Härenstam/TT