Berlusconi slåss för att överleva

Hotas av åtal om han förlorar valet

NYHETER

Ingen skulle komma på tanken att kalla Silvio Berlusconi för diktator.

Men i praktiken uppträder han som en.

En auktoritär demokrat i klass med Rysslands Putin.

Nu slåss han för sin överlevnad.

Foto: AP
HYLLAR MUSSOLINI En av de personer som Silvio Berlusconis beundrar mest – vid sidan av sig själv - är Benito Mussolini, Italiens diktator under andra världskriget .

Berlusconi, 69, har hyllat Benito Mussolini som Italiens störste statsman. Nu blir Berlusconi den förste premiärminister sedan Mussolini som suttit hela mandatperioden, fem år.

Frågan är vem det säger mest om, Italien eller Berlusconi.

Mer än fåfänga driver Berlusconi att försöka få fem år till i valet på söndag. Förlust och han riskerar både åtal och sitt imperium.

Med sedvanlig oförmåga till falsk blygsamhet slår Berlusconi fast att han är värd att få sitta 15 år.

Barnen sköter bolagen

I varje annan europeisk demokrati hade Berlusconi varit en omöjlighet. Tänk er ett land där premiärministern är landets rikaste person. Äger 85 procent av alla tv-kanaler, två stora dagstidningar, största förlaget, försäkringsbolag och en massa annat.

Kritiken för intressekonflikter besvarade Berlusconi med att överlåta en del av skötseln av bolagen till sina barn. Han vet minsann var gränsen går mellan Italiens intressen och sina privata.

Jämför sig med Jesus

Ständigt solbrände, plastikopererade och brett leende Berlusconi blev demokratiskt vald 2001 men uppträder som om Italien är bara ännu en av hans privata investeringar.

I samma takt som domstolarna åtalat Berlusconi för allt från penningtvätt till korruption har han ändrat lagarna för att skydda sig. I kraft av sin majoritet i parlamentet har han sett till att skaffa sig immunitet så länge han är premiärminister.

Berlusconis varumärke är kombinationen av bisarr humor och verbala övertramp.

Under valrörelsen har han jämfört sig med Jesus, Napoleon och Winston Churchill.

–?Jag är politikens Jesus, sa Berlusconi till gästerna vid en middag. Jag är ett tålmodigt offer. Jag står ut med alla. Jag offrar mig för alla.

En politisk pajas

Nyligen gav han i direktsänd tv råd till ungdomar med låg lön.

–?Jobba hårdare för att tjäna mer.

I utlandet framställs Berlusconis grodor som förödande för hans politiska karriär. Men det faktum att il Cavaliere (riddaren) överhuvudtaget har en chans att bli omvald tyder på att italienarna är av precis motsatt uppfattning.

Nånstans beundrar de miljardärens fräcka uppriktighet och hans vägran att i efterhand be om ursäkt. Berlusconi show är alltid garanterad underhållning.

Respekt är det enda mannen som började som smörsångare på ett kryssningsfartyg aldrig kan få men önskar sig mest av allt. Till och med hans anhängare tycker att han är en pajas.

De senaste skandalerna

Han är en av världens 25 rikaste