Tråkmånsen vs leende riddaren

1 av 2 | Foto: Foto: AP
NYHETER

Riddaren mot tråkmånsen.

Utgången borde vara given.

I det här italienska valet gäller inte normala regler.

Rollerna är tilldelade på förhand, som i en Disneyfilm.

Romano Prodi är "mortadellan", en populär men förutsägbar italiensk korv. Den ser likadan ut var man än köper den. Ingen krydda. Ingen spänning.

Prodi är professor i dubbel bemärkelse. Teoretisk och knastertorr men också lugn och saklig.

Silvio Berlusconi är Prodis extrema motsats. Sällan har två så olika personligheter ställts mot varandra i ett premiärministerval.

Playboy

En ständigt leende playboy, som inte gör någon hemlighet av att han med kirurgens kniv fixat till både utseende och håravfall. Berlusconi är så fåfäng - eller är det smart? - att han anlitat en av landets mest kända make up-artister för att fixa eye-lines och rouge på kinderna.

Tar privatjet

När Berlusconi tar sin privatjet för att träffa världsledare och företagsmagnater sätter sig Prodi på cykeln i hemstaden Bologna och träffar akademiker och fackfö-reningsledare.

Berlusconi gick in i valrörelsen med smeknamnet "il Cavaliere", riddaren. Under resans gång har det i mångas mun ersatts med "il Caimano", alligatorn, efter namnet på en Berlusconifientlig film. En italiensk variant av Michael Moores "Fahrenheit 9/11".

Prodi leder

Trots en femprocentig ledning i opinionsmätningarna hämmas Prodi av fler handikapp än tråkigheten. Berlusconi kontrollerar 85 procent av italiensk tv. Under en 15-dagars period i januari fick Berlusconi tre timmar och 16 minuter i rutan mot Prodis 8 minuter.

När blåbären från division sju möter laget i allsvenskan brukar det inte vara något snack om var segern ska hamna.

Den här gången löper Berlusconi en verklig risk att förlora.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM