Nu våras det för kärnkraften igen

20 år efter Tjernobyl…

1 av 3 | Foto: KIMOO MÄNTYLÄ/SCANPIX
FINLAND 2006 Bara 23 mil från Sverige byggs världens största kärnkraftverk i finska Olkiluoto. Finland leder nysatsningen på kärnkraft världen över. I Olkiluoto finns sedan tidigare två mindre reaktorer.
NYHETER

Ge upp en del av vår levnadsstandard - eller ta risken för ett nytt Tjernobyl.

Inför det valet väljer vi risken. Varje gång.

Därför våras det för kärnkraften 20 år efter Tjernobyl.

När man står utanför den havererade Tjernobylreaktorn och ser geigermätaren pipa i väg uppåt framstår kärnkraften som en högst osäker och farlig energikälla.

Runtom i världen är känslan en annan.

Bara 23 mil från Söderhamn byggs världens största kärnreaktor i finska Olkiluoto. Europas första nya reaktor på 15 år.

Finnarna är i gott sällskap. Flera stora länder planerar omfattande utbyggnader. Länder som aldrig haft kärnkraft vill satsa på den.

Ökar inte växthuseffekten

Skälen till kärnkraftens revansch är flera.

Senaste olyckan är 20 år gammal. Paniken, rädslan och de konkreta följderna börjar blekna. Offren för Tjernobyl dör långsamt och under lång tid. Nånstans mellan 4 000 och 100 000 döda på ett bräde skulle skapa helt andra rubriker.

När Rysslands Putin nyligen stängde av gaskranarna till Europa insåg många hur sårbara vi är. Kärnkraft ger bättre kontroll över den egna energin.

Alla våldsamma orkaner, stormar och isar som smälter runt polerna skapar oro för att växthuseffekten är här på allvar. Kärnkraften bidrar inte till klimateffekten.

Oljepriset rusar mot ständigt nya rekordnivåer. Ihop med att allt fler börjar inse att oljan är på väg att ta slut skapar det osäkerhet om framtidens energiförsörjning vilket gynnar kärnkraften.

Kärnkraften är en ren och i det stora hela säker energikälla. När en olycka inträffar kan det visserligen gå käpprätt åt skogen men först då. Problemet med att lagra avfallet i 100 000 år skjuter många ifrån sig.

I ett antal länder som beslutat att avveckla kärnkraften har folkopinionen svängt. Sverige och Tyskland är länder där en total avveckling alltmer ifrågasätts.

Attraktivt

Få vill betala priset i form av att "frysa", låta bilen stå eller dra ner på sin konsumtion.

I takt med att jättar som Kina och Indien utvecklas till konsumtionssamhällen ökar konkurrensen om olja, gas och andra ändliga energiresurser.

I dagens läge är kärnkraft ett attraktivt alternativ ihop med sol- och vindenergi.

Men en stor olycka räcker för att ge kärnkraften en ny knäck. Efter Three Mile Island-olyckan i USA 1979 har kärnkraften varit "bannlyst" - tills nu.

Wolfgang Hansson