Från frälsare - till syndare

Efter krigsfiaskot hackar alla på Israels premiärminister

Foto: ap
under attack Israels premiärminister Ehud Olmert slåss för sitt politiska liv. Samtidigt gnuggar krigshöken Benjamin Netanyahu (lilla bilden) händerna. Olmerts misstag kan sluta med ett maktskifte. ”Olmerts olycka kan bli hela Mellanösterns”, skriver Wolfgang Hansson.
NYHETER

Ehud Olmert steg upp mot skyn som Israels nye Messias.

Nu har han landat - rejält tillplattad.

Ariel Sharons skor visade sig vara några nummer för stora för lärjungen.

Israels premiärminister slåss för sin politiska överlevnad.

Alla är rasande på honom.

Fredsrörelsen för att han utan mycket till annan eftertanke än att stärka sin militära cv kastade in landet i ett månadslångt krig.

Högern för att Olmert inte tillräckligt snabbt satte in en markoffensiv som fördrev Hizbollah.

Allmänheten för att kriget inte löste några problem. Hizbollah är inte avväpnat och Israel led ovanligt stora förluster på slagfältet.

Omvärlden för angreppen på civila libaneser. Israel har få vänner kvar i världen.

Vimmelkantig av slagen från alla håll har fyrbarnspappan likt en groggy boxare tagit skydd mot repen.

Premiärministern som inte ens behövde en dag på sig för att starta krig funderade i fem dagar på om han skulle tillsätta en oberoende undersökningskommission för att granska krigsfiaskot. Resultatet blev en traditionell sopa-under-mattan-lösning.

Står med byxorna nere

En sak kan han inte gömma.

Den bärande väggen i hans politik har raserats. Nu lutar resten av bygget betänkligt.

Olmert kom till makten på att fortsätta Ariel Sharons vision om ett ensidigt israeliskt tillbakadragande från palestinska områden. Detta i kombination med muren ska ge Israel säkerhet.

Libanonkriget bevisade att det inte fungerar.

Murar skyddar inte mot raketer. Så länge Israel inte lämnar tillbaka alla ockuperade områden, inklusive judiska bosättningar med 240 000 invånare, kommer extrema palestinier garanterat att använda raketvapnet. Iran ställer gärna upp med hårdvaran.

Så nu står Olmert där med byxorna nere och kraven på hans avgång dånande i öronen. Med olika utspel försöker han rädda sig kvar. Som löftet till invånarna i norra Israel om stora ekonomiska bidrag som ska förvandla regionen till ”ett paradis”.

Israeliska dagstidningen Haaretz skriver: ”Olmert försöker köpa alla.

Utan att ha Sharons karisma eller överlevnadsförmåga”.

Katastrof för Mellanöstern

Längs sidlinjen står den före detta premiärministern Benjamin Netanyahu och myser och hoppas på nyval. Hans opinionssiffror rusar i höjden i samma takt som Olmerts dalar. En katastrof för hoppet om fred. Netanyahu är hökarnas hök och den som i praktiken tog död på fredsavtalet från 1993.

Olmerts olycka kan bli hela Mellanösterns.

Sharon vägrar dö

Foto: ap
Ligger i koma.

Han har fyra barn

Wolfgang Hansson