Ingen ska få se morden i Darfur

NYHETER

Vittnen är det värsta en mördare vet.

Därför tänker Sudan kasta ut fredsstyrkan från Darfur.

Världens mest övergivna folk har snart inte ens hoppet kvar.

Foto: Ap
På flykt Darfurs civilbefolkning flyr undan Janjaweed-milisen. Mördandet fortsätter dag efter dag och omvärldens handlingsförlamning är tydlig.

Kvinnorna i Darfur står varje dag inför ett grymt val. Ge sig ut på jakt efter brännved och riskera att bli våldtagna -eller sakta svälta ihjäl.

Utanför byarna och flyktinglägren ligger den av regimen understödda arabiska milisen Janjaweed i bakhåll. Det tar de afrikanska kvinnorna som sexslavar och mördar männen.

Humanitär katastrof

Så ser vardagen ut i världens just nu värsta och trots det mest osynliga humanitära katastrof. 300 000 människor kan ha dödats på fyra år. Ett folkmord som ännu inte klassats som folkmord. Snart är det helt borta från tv-skärmarna.

Hundra döda i Libanon ger svarta rubriker. Tusen döda i Darfur är lika osynliga som en hög med höstlöv.

FN säkerhetsråd vill skicka 17 000 soldater för att få stopp för dödandet.

Sudan vägrar att släppa in dem, och förföljer utländska journalister. Dessutom utnyttjar de tillfället och kastar ut de 7 000 afrikanska fredssoldaterna - fram till nu de enda vittnena.

Efter den sista september finns inte några oberoende fredsövervakare i Darfur, ett område stort som Frankrike. Under tiden laddar Sudans regering upp med egna trupper. Plan efter plan landar i norra Darfur. Regimen ser ut att planera en storoffensiv.

Darfur är ett test

Efter folkmordet i Rwanda 1994 var världens ledare skamsna.

– Aldrig mer kommer vi att låta detta hända, lovade de.

Darfur är testet och hittills har världen misslyckats.

Mördandet fortgår dag efter dag. Världen vet om det och försöker ingripa på olika sätt, men orkar inte ta de avgörande smärtsamma stegen. Sudans regering saboterar enkelt FN:s försök.

Rädslan i väst är för stor att fastna i ett nytt Irak eller Somalia.

Större än skammen att på nytt tvingas säga "aldrig mer".

Wolfgang Hansson