Bushs krig föder nya terrorister

Han har inget lärt sedan 11 september

Foto: AP
NYHETER

Har USA:s krig mot terrorismen gjort världen till en säkrare plats?

Mitt svar är tveklöst nej.

Fungerar kriget som gödningsmedel för terrorister?

Lika tveklöst ja.

Fem år efter den 11 september har världen inget lärt. Åtminstone inte ledare som Bush och Blair.

Då fanns det kanske några hundra personer med fanatismen och träningen att spränga sig själva i luften för att slå mot USA.

I dag kan terrorns apostlar räknas i tusental.

Till en del inspirerarde av de framgångsrika attackerna mot USA. World Trade Center-dåden visade att terror är ett effektivt sätt att lamslå västvärlden.

Men viktigaste påverkan är supermaktens sätt att svara på attackerna.

Ingen har varit mer framgångrik i att nyrekrytera presumtiva självmordsbombare än George W Bush personligen.

Få ifrågasatte USA:s rätt att slå till mot talibanerna i Afghanistan och jaga Usama bin Ladin. Där borde USA:s rent militära svar ha stannat.

I stället valde president Bush att göra hela världen till slagfält.

Oskyldiga terroriststämplas

Oskyldiga människor stämplas som terrorister enligt principen ”better safe than sorry”. Tortyr och rena mord har ackompanjerats av flera allvarliga misstag.

1 Kriget mot Irak. Bush hävdade att det fanns en koppling mellan Saddam och islamska terrorister. Ren lögn. Nu har USA förvandlat Irak till ett gigantiskt träningsläger och skyltfönster för terrorismen.

Fångarna har torterats

2 Inrättandet av interneringslägret i Guantanamo. Här gäller inga rättsregler överhuvudtaget. Människor som gripits på lösa grunder behandlas som djur. Sitter fängslade i åratal utan åtal eller rättegång. Förmodligen har lägret fött långt fler terrorister än de över 600 som suttit internerade där sedan 2002.

3 Skandalen i Abu Ghraib-fängelset där fångar torterades och förnedrades blev i arabvärldens ögon ett bevis på att USA för ett krig mot muslimer snarare än terrorism.

4 Att inte fokusera mer på att kartlägga terrorismens grundorsaker. Al-Qaida bildades trots allt inte förrän 1988. Nyckeln till framgång måste vara att stoppa nyrekryteringen.

Självklart måste västvärlden försvara sig mot terrorn. Frågan är vilka metoder som är effektivast.

Hittills har försöken att döda så många terrorister som möjligt bara resulterat i ännu fler.

Al-Qaida som organisation är visserligen svårt sargad. Men i stället har den slagit rot som idé i hela den muslimska världen. Terrorn har blivit mode.

Som författaren Salman Rushdie uttrycker det i tyska Der Spiegel.

–?Terror är glamour.

Svartvite Bush och en supermakt på dekis kör ändå på i gamla hjulspår med devisen, ”Antingen är ni med oss eller emot oss”.

Hela världen har blivit ett slagfält

Wolfgang Hansson