CIA:s Usama bin Ladin-grupp har lagts ner

Amerikanerna verkar ha gett upp jakten på terrorledaren

NYHETER

Trots miljontals dollar nedplöjda i jakten. Trots belöningen på 175 miljoner. Spåret efter Usama bin Ladin har aldrig varit kallare. Hur het är USA:s vilja att gripa honom?

Strax innan president Bush i går högtidlighöll minnet av de över 2 700 döda i terrorattacken i New York, firade al-Qaida dådet med ännu en hotvideo.

Fem år efter attackerna är Usama bin Ladin och hans andreman al-Zawahiri fortfarande på fri fot. Fem års jakt har kammat noll.

-Vad jag vet finns det inga trovärdiga uppgifter om bin Ladins gömställe sedan Tora Bora 2001.

Det säger Michael Scheuer - fram till för två år sedan CIA-analytiker som spanade efter bin Ladin på heltid - i brittiska The Guardian.

Ändå har militären och underrättelsetjänsten lagt ner närmast oändlig tid, den modernaste avlyssningsapparatur och högteknologiska, obemannade bombplan har använts för att uppfylla Bushs önskemål om att fånga bin Ladin "död eller levande".

Usama sägs kommunicera enbart via handskrivna lappar levererade med kurir. Han har påståtts vara sjuk och skadad. Sanningen är att ingen vet.

I brist på information tror de flesta experter att han gömmer sig vid den 240 mil långa gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Vore det inte för den extremt bergiga terrängen, och det faktum att området befolkas av lokala stammar som ser bin Ladin som en hjälte, så borde uppgiften inte varit omöjlig.

Men nu verkar amerikanerna ha gett upp. CIA:s särskilda bin Ladin-grupp är upplöst.

En död eller gripen bin Ladin kort efter 11 september hade varit en enorm framgång för USA. I dag är bilden inte entydig.

 En fängslad bin Ladin riskerar att ge al-Qaida ännu mer reklam.

 Död blir bin Ladin martyr.

 Pakistan vill inte gripa bin Ladin av rädsla för upplopp som kan sluta i en kupp.

Mitt i all önskan om att bli av med bin Ladin finns det också en rädsla för följderna om man lyckas.

Wolfgang Hansson