Måste alla hålla tyst?

Extremister utnyttjar påven för att elda på massorna

Foto: ap
Våldsamma protester Trots att påven Benedictus bett om ursäkt för sitt citat om Muhammed fortsätter protesterna, som här i Pakistan. "Vill vi ha en värld skrämd till tystnad? Varför kan inte islam diskuteras som andra religioner", skriver Wolfgang Hansson.
NYHETER

Extrema muslimska grupper utnyttjar varje tillfälle att elda på massorna.

För deras syften kom påvens "klavertramp" som en skänk från ovan.

Men ska resten av världen beläggas med munkavle för den skull?

Påven bad om ursäkt för att han citerat sin företrädare.

Yttrandefriheten i världen är i gungning efter 11 september. Delvis på grund av inskränkningar som USA och andra västländer gör i sin iver att ringa in tänkbara terrorister.

Men även den självcensur som breder ut sig i terrorns spår bidrar till en mer inskränkt värld.

Jag gör ingen värdering av det smarta i Muhammedteckningarna eller påvens sätt att citera historiska källor, men är det inte någonstans både fånigt och skrämmande att detta kan väcka sådan anstöt.

Att det av så många accepteras som legitim intäkt för att vandalisera ambassader, bränna kyrkor och skjuta ihjäl nunnor.

Kravet "be om ursäkt" reses numera så fort någon riktar minsta kritik mot religionen och då särskilt islam.

Måste tassa runt profeten

Fortsätter det så här kommer alla till slut att tassa runt profeten Muhammed som runt en kastrull med het gröt och inte våga yttra sig överhuvudtaget.

Vill vi ha en värld skrämd till tystnad?

Varför ska inte islam kunna diskuteras som andra religioner?

Jag ringde Jan Hjärpe, professor i islamologi, för att fråga om muslimer är mer känsliga än andra.

-Inte generellt. Men i arabvärlden känner sig många muslimer i underläge efter kriget mot Irak och Libanonkriget. Då frodas konspirationsteorier om att Israel, USA och påven är på ett korståg mot islam.

Efter att påvens citatkonst väckte sån vrede i den muslimska världen gjorde han något unikt i ämbetets historia. Han bad om ursäkt och betonade att han inte delade åsikten om Muhammed som han citerat och beklagade om han sårat någon.

Trots det fortsätter flera ledande muslimer att elda på massorna.

Frågan som ingen vågar diskutera öppet är om islam uppmuntrar till eller accepterar våld. Jag kan inte tolka Koranen, men dagligen ser vi bevis på att radikala muslimer tycker att våld i religionens namn är okej i form av självmordsbomber och terror.

Har kidnappat religionen

Eftersom jag utgår ifrån att detta inte är den gängse uppfattningen bland muslimer är det uppenbart att radikala element i praktiken kidnappat religionen för sina syften.

Kanske vore det bättre om inflytelserika muslimska institutioner världen över la ner mer krut på att ta avstånd från våld istället för att utfärda "en vredens dag" eller uppmana till bojkott så fort kritik riktas mot islam.

Lite mer eftertanke och lite mindre känslosvall på båda sidor skulle inte skada.

Påvens palaver

Wolfgang Hansson