Saddam döms till döden i dag

NYHETER

Allt annat än dödsstraff vore en sensation.

Men det är inte säkert irakierna får se Saddam Hussein dingla från galgen.

När domen mot Iraks forne diktator faller, förhoppningsvis i dag, är det bara två dagar kvar till det amerikanska kongressvalet. Elaka tungor hävdar att Bushadministrationen i praktiken satt datumet för att presidentens hårt pressade republikanska parti ska få lite extra draghjälp inför valdagen.

I USA vore en dödsdom en fjäder i hatten för Bush.

I Irak är domen bara början på en lång och utdragen process av överklaganden och nya rättegångar.

Beordrade massaker

Krigsförbrytarrättegången mot Saddam Hussein är uppdelad i olika mål.

Första domen gäller byn Dujail där Saddam anklagas för att ha beordrat en massaker på 148 shiamuslimer. Avrättningarna var ett kollektivt straff för ett mordförsök på Saddam 1982.

Rättegång nummer två där Saddam står åtalad för att ha initierat morden och ihjälgasningen av 180?000 kurder har redan inletts.

Därefter väntar kanske ytterligare rättegångar.

Rättegången – en fars

Saddam har på många sätt lyckats förvandla rättegångsförhandlingarna till en fars. Ständiga utbrott och avbrott. Ömsom har han blivit utkastad av domaren, ömsom vägrat infinna sig. Flera av försvarsadvokaterna har mördats liksom släktingar till domarna. Rättssäkerheten går det definitivt att sätta frågetecken för.

Inte heller har domstolen rotat i vilka företag i väst som gav Irak möjligheten att tillverka biologiska och kemiska vapen.

Ändå vore allt annat än utslaget skyldig sensationellt. Därmed är också dödsdomen så gott som given.

Oavsett domen kan Saddam överklaga till en överdomstol med nio domare.

Iraks premiärminister sa i går att han hoppas på en dödsdom för Saddam. Många irakier vill gärna se sin f?d plågoande betala det ultimata priset för sina brott.

Många hoppas att en verkställd dödsdom skulle få Sad­dam­anhängarna att ge upp motståndskampen och hejda inbördeskriget. Andra tror att en avrättning tvärt­om intensifierar våldet.

Presidenten avgör

Iraks president Jalal Talabani är en principfast man. Han är den ende som kan rädda Saddam.

För att en dödsdom ska kunna verkställas måste han skriva på ordern. Talabani är motståndare till dödsstraffet. Han kan dock be vicepresidenten underteckna i stället. En shiamuslim utan några skrupler när det gäller dödsstraff.

Pressen på regeringen att verkligen avrätta Saddam kommer att vara mycket hård.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM