Vapenvila – och Hamas förlorar

Fatah och Abbas avtalets vinnare

Foto: getty/all OVER PRESS
eniga Männen bakom avtalet, Hamasledaren Khaled Meshaa, Saudiarabiens kung Abdullah och president Mahmoud Abbas.
NYHETER

ANALYS

Hamas tvingas dela makten.

Det är priset för att undvika ett palestinskt inbördeskrig.

Men upphör inte västvärldens bojkott är inte mycket vunnet.

Foto: afp
Demonstranter på Gazaremsan visar sin glädje över det nya avtalet för Palestina. Avtalet slöts i Mekka, Saudiarabien och innebär vapenvila mellan Fatah och Hamas samt att en samlingsregering bildas.

Fredsavtalet mellan rivalerna Hamas och al-Fatah som slöts i går kväll innebär att vapnen läggs ner och en samlingsregering bildas. Hamas behåller premiärministerposten, men tvingas släppa ifrån sig över hälften av ministerposterna. De tyngsta ska innehas av oberoende experter.

Vem vinner mest på avtalet?

Fatah och president Mahmoud Abbas är segraren. Trots att Hamas vann ett demokratiskt val för ett år tvingas de nu dela med sig av makten. Premiärminister Ismail Haniya vågade inte riskera att de väpnade striderna som skördat fler än hundra männi-skoliv de senaste veckorna skulle utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig.

Så nu är det definitivt slut på våldet mellan Hamas och al-Fatah?

Inga tidigare överenskommelser har hållit särskilt länge, även om det folkliga firandet i Gaza i går kväll är ett gott tecken. Samlingsregeringen är det som trots allt inger hopp. Funkar inte den kan blod snart flyta igen.

Upphör den internationella bojkotten av palestinska myndigheten?

Långt ifrån säkert, även om det är vad palestinierna hoppas. Hamas erkänner fortfarande inte Israel. Man går bara med på att respektera ingångna fredsavtal utan att Israel nämns vid namn. Räddningen kan vara att den nya regeringen inte längre domineras av Hamas. Fortsatt biståndsbojkott innebär fortsatt våld.

Varför slöts avtalet i Mekka?

Toppmötet beskrevs som sista chansen att undvika ett palestinskt inbördeskrig. För att sätta extra press på parterna valde de saudiska värdarna att underteckna avtalet i ett palats med utsikt över Kaba, den svarta stenen som är muslimernas heligaste plats. Underförstått: den som bryter mot avtalet bryter också mot islam.

Så här ska den palestinska samlingsregeringen se ut:

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM