Alla har chansen

"Striden kunde inte vara mer vidöppen"

NYHETER

Tre primärval. Tre olika segrare.

Striden om republikanernas presidentkandidat kunde inte vara mer vidöppen.

Alla har chansen.

Hos demokraterna blir det Hillary eller Obama.

Utgången av den republikanska striden är lika osäker som börskurserna.

I Iowa vann uppstickaren Mike Huckabee. I New Hampshire triumferade veteranen John McCain. Och nu i Michigan en av förhandsfavoriterna – Mitt Romney.

Som jag ser det har fem man fortfarande chansen:

Mitt Romney - Mormonen och f d Massachusettsguvernören som nu får extra skjuts i sin valkampanj. Har samlat in mest pengar av kandidaterna. Han är dessutom stormrik och satsar en del av sin personliga förmögenhet.

Mot teflon-Romney talar märkliga åsiktsbyten som skadar trovärdigheten. Först var han för abort. Sedan han blev kandidat är han emot.

John McCain - Vaknade till liv i elfte timmen. Hans raka och okomplicerade stil på valmötena går hem hos väljarna. Attraherar även demokratiska väljare vilket gör honom mer valbar än Thompson och Huckabee. Men hans snack om fler soldater till Irak känns stenåldersmässigt.

Mike Huckabee - Den högerkristne prästen kom från ingenstans och tog hem Iowa. Blir hyperfarlig när primärvalen kommer till bibelbältet i Sydstaterna och Mellanvästern. Mitt tips är att han ändå inte räcker ända fram.

Rudy Giuliani - Hjälten för terrordåden i New York lever farligt. Har valt att inte ställa upp i de tidiga primärvalen. Från en klar ledning i de nationella opinionsmätningarna har han rasat till fjärde plats. Krävs en storseger i Florida om två veckor för att få upp honom på banan igen.

Fred Thompson - Skådespelaren och ex-senatorn som spelat president på vita duken. Känns osäker och tunn. Men kändisskapet och en viss pondus kan lyfta honom till seger i Sydstaterna. Kan bli en ny Ronald Reagan.

Mycket talar för att demokraternas kandidat är klar efter den s k Supertisdagen den 5 februari då 20 delstater håller primärval.

Men republikanerna får nog hålla på betydligt längre innan en vinnare är utsedd.

Jag tillhör inte dem men det finns bedömare som tror att partiets konvent i slutet av sommaren avgör vem det blir.