Stjärnan ”Condi” är smart och full av flärd

Men inte ens Rice kan lösa Irakkrisen

Foto: Foto: SANNA SJÖSWÄRD
SUPERSTJÄRNAN OCH SKOLPOJKEN USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har blivit en politikens rockstjärna och bredvid henne ser Fredrik Reinfeldt ut som en bortkommen skolpojke.
NYHETER

Lösa Irakkrisen på 24 timmar i Stockholm?

Inte ens superstjärnan Condoleezza Rice grejade det.

Att hon är konferensens stjärna råder det inget tvivel om. Ingen annan än möjligen USA:s president kliver på med sex biffiga livvakter med öronsnäcka och putande kavajer i det redan säkrade pressrummet på Rosenbad.

Hon har blivit ”Condi” med amerikanska folket. Lika känd som Hillary Clinton. Lite tjusigare.

En politikens rockstjärna och tänkbar framtida republikansk presidentkandidat.

Bredvid henne ser statsminister Fredrik Reinfeldt ut som en bortkommen men väldigt förtjust skolpojke.

Rice, 53, är den första amerikanska utrikesminister sedan 1992 som besöker Sverige i eget majestät. Hennes uppdrag i Stockholm är att vältra över en del av ansvaret och kostnaden för Irakkriget och återuppbyggnaden på det internationella samfundet.

FN ska rensa upp i kaoset USA skapat.

Att USA startade kriget mot FN:s vilja nämner hon inte med ett ord.

Hårt liv sätter spår

Allt rouge på kinderna och de intensivt röda läpparna kan inte dölja att hon ser trött ut. Ett liv med ständiga flygresor och jetlag sätter sina spår.

Stelt kliver Rice upp på podiet i designad byxdress och högklackat.

Hon fyrar av ett bländande leende av typen ”jag är snäll och ofarlig”. När hon i själva verket är Margaret Thatcher i lyxförpackning.

Vilket 300 amerikanska UD-anställda snart får erfara om ingen anmäler sig frivilligt till de lika många vakanta tjänsterna vid ambassaden i Irak. Rice hotar att tvångskommendera folk.

Trots att hennes egna anställda inte vill resa dit försöker Rice ge en bild av Irak som ett alltmer normalt samhälle. Hon pratar om Iraks demokrati som en stabiliserande faktor i Mellanöstern.

Men mindre gärna om USA:s misstag, när hon får en av de fyra i förväg uppgjorda frågorna.

Anklagas i ny bok

Under sina dryga sju år som en av president Bushs närmaste har hon gått märkligt fri från allvarlig kritik. Hon flyter ovanpå som en smart, kunnig och flärdfull kvinna som försökt dämpa de krigskåta männen.

En bild som krossas i en ny bok av före detta kollegan, presidentens förre pressekreterare Scott McClellan.

Han hävdar tvärtom att Rice gav Bush alla argumenten för en invasion av Irak. Med bara åtta månader kvar på jobbet riskerar Rice att bli alltmer förknippad med USA:s krigsäventyr.

Mindre lyckat om hon som det ryktas ska bli John McCains vicepresidentkandidat.

ARTIKELN HANDLAR OM