Jämförs med Putin

Extremhögern spås bli de riktiga segrarna i Israel-valet

Foto: AP
NYHETER

De sittande makthavarna vann på Gazakriget.

Men Israels extremhöger går fram ännu mer.

En före detta dörrvakt kan bli krigets och valets verklige segrare.

Går man efter opinionsmätningarna heter Israels premiärminister efter valet i morgon Benjamin Netanyahu.

Höken som egenhändigt sköt det ursprungliga fredsavtalet mellan palestinierna och Israel i sank.

En aning oroväckande för framtiden kan tyckas.

Men det kan bli ännu värre.

Netanyahu får aldrig tillräckligt med röster för att kunna regera ensam. Mycket talar för att han blir beroende av Avigdor Lieberman, mannen som drömmer om att bli Israels Vladimir Putin. I Liebermans parti ”Israel vårt hem” är det han som bestämmer. Inget demokratiskt tjafs.

Kriget har hjälpt

Det krävs mycket för att stå till höger om Benjamin Netanyahu men Lieberman gör det med hästlängder. Han jämförs med rasistiska populister som avlidne Jörg Haider i Österrike.

Kriget i Gaza har hjälpt den före detta nattklubbsutkastaren att vinna röster långt utanför den miljon ryska immigranter som är hans naturliga maktbas.

Många israeler är upprörda över det stöd till Hamas som många av Israels arabiska medborgare uttryckte under kriget. Lieberman kräver att arabisraelerna i fortsättningen ska tvingas göra militärtjänst i Israel eller förlora sitt medborgarskap. Förslaget vinner mångas gillande.

Bli mer populär

Nyligen vände sig Lieberman till en av arabisraelernas ledamöter i parlamentet och anklagade honom för att vara terrorist.

– När vi vunnit valet ska vi behandla dig som andra terrorister, röt Lieberman.

Ett av den sittande regeringens mål med Gazakriget var att rädda sitt eget skinn. Kriget skulle öka regeringens popularitet och chans att bli återvalda.

Uträkningen gick hem men inte fullt ut. Högern har tagit hem opinionspoäng på att hävda att kriget avslutades för tidigt. Innan Israel helt lyckades krossa Hamas och stoppa raketbeskjutningen.

Når inte fram

Både Kadimapartiets Tzipi Livni och arbetarpartiets Ehud Barak har kraftigt ökat sitt stöd men från en usel nivå. Stämmer opinionsmätningarna når de inte ända fram.

Deras chansen att sitta kvar är att bilda en samlingsregering under Netanyahu.

Något en stark framgång för Israels Putin sätter stopp för.

FAKTA

60 procent tros rösta

Antal väljare: 5,3 miljoner av Israels drygt sju miljoner invånare är röstberättigade. Opinionsmätningar visar på ett lågt valdeltagande, runt 60 procent.

Huvudmotståndarna: Ehud Barak, Arbetarpartiet. Nu försvarsminister. Tidigare premiärminister. Tzipi Livni, mittenpartiet Kadima. Nu utrikesminister. Benjamin Netanyahu, Likud. Nu oppositionsledare. Tidigare premiärminister. Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu, tidigare Netanyahus stabschef och minister.

Förutom de stora partierna finns en rad religiösa småpartier som ofta hamnar i vågmästarroll.

Står på spel: 120 platser i parlamentet Knesset. För att bilda regering krävs 61 platser. Så här många platser får de stora partierna enligt opinionsmätningar.

Likud – 28

Kadima – 23

Yisrael Beiteinu – 19

Arbetarpartiet –11

Resultat: Vallokalerna stänger mellan kl 20 och 22 israelisk tid. Därefter kommer ett preliminärt resultat baserat på vallokalsundersökningar.

Sagt av Avigadir Lieberman

Avrätta de arabiska medlemmar av Knesset (Israels parlament) som träffar Hamas folkvalda”

Om Ariel Sharons löfte 2003 att släppa 350 palestinska fångar:

”Det vore bättre att dränka fångarna i Döda havet”

Liebermans förslag till åtgärder för att få slut på självmordsbombningar i Israel:

”Om det var upp till mig skulle jag säga till den palestinska myndigheten att klockan tio i morgon bombar vi alla butiker i Ramallah”

Försvarsminister Ehud Barak om Liebermans bristande stridserfarenhet och förmåga att styra landet:

”Han har väl aldrig skjutit någon”

ARTIKELN HANDLAR OM