Makthungern förstör valet

1 av 5 | Foto: AP
Presidentens makthunger står i vägen för demokrati i Afghanistan, skriver Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.
NYHETER

Börjar bli dags att kalla valet i Afghanistan vid dess rätta namn.

Ett fuskval.

Fusk som hotar förvärra läget i det redan plågade landet.

Förhoppningen var att valet den 20 augusti skulle stärka och stabilisera demokratin i ett av världens fattigaste och mest krigshärjade länder. Och i förlängningen göra det omöjligt för talibanerna att komma tillbaka till makten och åter förvandla Afghanistan till ett kvinnoförtryckande träningsläger för terrorister.

I takt med att anklagelser om massivt valfusk strömmar in så mals den förhoppningen sönder till små smulor.

En del av fusket är så grovt att de får en att häpna.

800 falska vallokaler

Exempelvis de färska uppgifterna att anhängare till sittande presidenten Hamid Karzai upprättat så många som 800 falska vallokaler där de registrerat hundratusentals röster för Karzai, enligt tidningen New York Times.

Vallokalerna existerade inte fysiskt. Ingen människa gick dit och röstade. Ändå registrerades allt från några hundra till flera tusen Karzairöster vid varje fejkad lokal.

New York Times källor är icke namngivna västerländska diplomater.

Detta var fusk på en massiv skala, säger en av diplomaterna till tidningen.

Som bensin på elden

New York Times uppgifter förstärker den redan existerande bilden av ett val så genomsyrat av fusk att ingen normal människa litar på slutresultatet när det en gång offentliggörs.

En regering i Kabul utan legitimitet får samma effekt som att hälla bensin på elden. Västs förhoppningar om att bygga det civila samhället blir ännu svårare att genomföra.

Här några andra valfuskanklagelser:

Karzaianhängare tog över omkring 800 riktiga vallokaler och la till tiotusentals falska röster för presidenten. I vissa fall går det tio falska röster på varje äkta.

I Karzais hemprovins Kandahar räknar västerländska bedömare med att 25 000 människor röstade. Ändå visar de preliminära resultaten på att 350 000 valsedlar lämnats för räkning.

I en vallokal som var helt tom när en observatör dök upp en timme efter öppningstid hade 5 000 röster redan registrerats.

I valdistriktet Shorabak hävdar en klanledare för BBC att ingen deltog i valet. Ändå fanns det 29 823 röstsedlar i valurnorna.

Drygt 2000 av klagomålen om valfusk har inkommit till den särskilda Valfuskkommissionen. 700 betraktas som så allvarliga att de kan påverka valutgången. Röster från 447 vallokaler har förklarats ogiltiga.

När 25 procent av rösterna återstår att räkna leder Karzai med 49 procent över främste utmanaren Abdullah Abdullah på 32 procent. Ett preliminärt resultat väntas tidigast i slutet av veckan. 50 procent räcker för att vinna i första omgången.

Obama märkligt tyst

Men allt valfusk gör att det kan ta månader innan det är klart vem som vann. Inte ens då blir resultatet trovärdigt.

I slutändan visar det sig kanske inte vara talibanernas hot som förstörde valet utan den sittande presidentens makthunger.

I allt detta är USA:s president Barack Obama märkligt tyst.