Obama sträcker ut en hand till Ryssland

Läs Wolfgang Hanssons analys

NYHETER

USA och Ryssland kan bli kompisar igen.

Barack Obamas besked att han skrotar missilförsvaret i Europa minskar risken för ett nytt kallt krig.

Aftonbladets reporter och nyhetskrönikör Wolfgang Hansson.

Kan förerställa mig att president Medvedev och premiärminister Putin i Moskva i går korkade upp en flaska champagne av bästa sort.

Ryssland har kämpat länge och envetet mot förre presidenten George W Bush planer att sätta upp försvarsanläggningar i Polen och Tjeckien mot robotangrepp.

Men också använt dem som en förevändning för sin egen upprustning.

Bush hävdade att robotskölden var tänkt som ett försvar ifall Iran skickade iväg kärnvapen mot USA. Ryssarna köpte aldrig den förklaringen. De såg istället missilförsvaret som en förtäckt amerikansk upprustning riktad mot dem.

Stridsungen om missilförsvaret är en av huvudförklaringarna till att relationerna mellan de båda stormakterna försämrats rejält de senaste åren.

Ryssland tycker att USA försöker få in de före detta sovjetiska lydstaterna i sin intressesfär. Och på så sätt försvaga och ringa in Ryssland.

Ryssarna vill gärna se sina grannländer som en buffertzon mot Väst.

Kriget i Georgien för ett drygt år sedan handlade om just detta. Ryssland vill inte vara omgivet av nationer vars främsta mål är att bli medlemmar i Nato och i EU.

Obamas gest är en utsträckt hand mot Ryssland. Blir spännande att se om Moskva tar den eller bara ser Obamas beslut som ett tecken på svaghet.

USA hoppas att det nu ska bli lättare att få med Ryssland i arbetet att stoppa Irans försök att skaffa kärnvapen. Hoppet finns att även förhandlingarna om att ytterligare minska antalet amerikanska och ryska kärnvapen ska underlättas. Och att få stopp på den nya rustningsiver som världen sett de senaste tio åren.

För även om USA:s syfte med robotskölden var att försvara sig skulle den ge amerikanerna ett teknologiskt övertag som både Ryssland och Kina snabbt ville hämta in.

Medan beskedet att skrota robotskölden mottogs positivt i Europa är Obamas kritiker på hemmaplan förfärade. De tycker Obama försvagar USA.

De glömmer att de delar av missilförsvaret som USA hittills byggt inte fungerat och att Iran ännu varken har kärnvapen eller missiler som kan nå USA.

FAKTA

/Missilförsvaret

Beslutet att skrota det gamla missilförsvaret innebär en stor strategisk omläggning av amerikansk säkerhetspolitik.

Idén om ett världsomspännande missilförsvar väcktes redan under Ronald Reagan 1983 och gick då under namnet "stjärnornas krig".

Tanken var att via satelliter i rymden genskjuta fientliga missiler och skjuta ner dem innan de nådde det amerikanska fastlandet. George W Bush satsade hårt på att förverkliga den drömmen.

Nu har drömmen fallit från stjärnorna till marken.

Obama ersätter det gamla missilförsvaret som hittills kostat 602 miljarder kronor med ett robotförsvar baserat på fartyg i bland annat Mellanöstern. Härifrån ska fientliga kort- och medeldistansmissiler kunna genskjutas och oskadliggöras. Det är sådana missiler som Iran redan har i dag.

Skyddet omfattar då både Europa och Mellanöstern.