Fiender i valkampen - kompisar i regeringen

I Tysklands märkliga valkamp kan huvudmotståndarna snart regera ihop igen

Foto: reuters
NYHETER

Det är något märkligt med valet i Tyskland.

Två kandidater som regerar landet ihop uppträder som fiender i valkampen.

I morgon kan de mycket väl styra ihop igen.

Foto: reuters
Frank-Walter Steinmeier.

Man kan inte precis säga att den tyska valkampen karakteriserats av glödande passion och engagemang.

På många sätt är det som om det inte varit någon valrörelse överhuvudtaget.

Kristdemokraternas Angela Merkel och socialdemokraternas Frank-Walter Steinmeier har visserligen försökt elda på sina anhängare på valmötena. Attackerat sin motståndares fel och brister.

Men utan att någonsin bli särskilt trovärdiga.

Förklaringen är enkel.

I fyra år har de suttit i samma regering och styrt Tyskland. De har varit överens i väldigt många frågor. Där de inte har varit överens har de kompromissat. För landets bästa och för att kunna sitta kvar vid makten.

Då är det inte lätt att plötsligt försöka framställa varandra som farliga och opålitliga. Särskilt inte när resultatet efter valdagen mycket väl kan bli "business as usual". Den svartröda koalitionen fortsätter styra.

I Tyskland är det nämligen upp och ned vända världen jämfört med Sverige. Någon rödgrön koalition är inte aktuell.

Inte sedan socialdemokraterna sagt blankt nej till att under några omständigheter styra tillsammans med vänstern, Die Linke. Ett parti som ser ut att få sitt genombrott i det här valet.

Skälet är att de tyska sossarna ser Die Linke som förklädda kommunister. Ledaren Oskar Lafontaine är visserligen avhoppad socialdemokrat från väst. Men partiet är fullt av gamla kommunister från forna DDR och garanterat fler än en stasiagent.

Drömmen för Merkel är att bilda regering med Fridemokraterna, FDP. Länge har opinionsmätningarna pekat mot ett sådant resultat. Men socialdemokraternas framryckning sista veckan gör att en rent borgerlig regering kan förbli en dröm.

Däremot kan Merkel känna sig rätt säker på att få fortsätta som förbundskansler. Frank-Walter Steinmeier försöker inte ens på valmötena framaställa sig som han vore kandidat. Sossarna ligger för långt efter.

Inte är det lätt heller att utmana en Merkel som, fyra år i rad av prestigetidskriften Forbes korats till världens mäktigaste kvinna.

ARTIKELN HANDLAR OM