Väst kan inte stoppa Irans atombomb

USA och Iran förhandlar öga mot öga för första gången på 30 år

NYHETER

USA och Iran möts öga mot öga för första gången på 30 år.

Ett schackparti som nästan säkert slutar i remi.

Hur västvärlden än bär sig åt kan de inte stoppa Irans atombomb.

Inför förhandlingarna som startar i Geneve på torsdag har USA sagt att Iran måste välja väg.

Lägga alla korten om kärnanläggningarna på bordet eller riskera en konfrontation längre fram.

En attityd iranierna kommer att möta med sin vanliga förhalningstaktik.

Iran vill vinna tid. USA och västvärlden har bråttom.

Ändrar maktbalansen

Beräkningarna varierar men amerikanska myndigheter bedömer att Iran kan ha en färdig atombomb om ett till tre år.

Iranska kärnvapen ändrar maktbalansen i Mellanöstern och gör att länder som Egypten och Saudiarabien också kommer att vilja bli del av denna exklusiva klubb.

Israel - som själva har kärnvapen - känner sig direkt hotat. USA fruktar att iranska kärnvapen på sikt kan nå Nordamerika.

Tre alternativ

Därför vill västvärlden och delar av omvärlden stoppa Iran.

Vilket är lättare sagt än gjort. USA har i princip tre alternativ.

Hota med hårda sanktioner mot Iran.

Detta är huvudspåret just nu. Problemet är att Iran redan är utsatt för sanktioner utan att böja sig. Dessutom kräver effektiva sanktioner enighet i FN:s säkerhetsråd. Ryssland är lite mer positiva till sanktioner sedan Obama skrotade planerna på missilförsvar i Östeuropa. Men Kina är klart emot. Landet importerar stora mängder olja från Iran. Sanktioner leder till höjt oljepris.

Bomba de iranska kärnanläggningarna.

Det skulle försena Irans kärnvapenprogram men inte stoppa det. Istället skulle de iranska ledarna bli ännu mer besatta av kärnvapen som ett skydd mot supermakten. President Obama är inte så pigg på att göra om Bushs Irak-misstag.

Morötter.

Locka Iran med så stora fördelar att de ger upp sina planer. Öka handeln, slopa de sanktioner som finns, öppna dörren till den internationella gemenskapens brasa. Fungerar bara om det är värt mer för Iran än viljan att bli en regional och global stormakt.

Slutsatsen är given.

Så länge Ryssland och Kina inte går med på hårda sanktioner finns det inget som kan stoppa Iran. Har prästerskapet i Teheran gett sig tusan på att bli kärnvapenmakt så producerar de förr eller senare sin bomb.

Lång betänketid

Upptakten till det historiska mötet - USA och Iran har inte förhandlat öga mot öga sedan islamska revolutionen 1979 - ger inte stort hopp.

Iran följde upp förra veckans erkännande att man i hemlighet byggt ännu en anläggning för anrikning av uran med uppskjutningen av medeldistansraketer som utan problem når både Israel och Europa.

Så uppträder knappast den som vill signalera vilja till försoning och kompromiss.

Frågan som måste ställas är; hur många fler kärnanläggningar har Iran mörkat?

Räkna med lång betänketid mellan varje schackdrag.

FAKTA

Iran hävdar kärnenergiprogram är fredligt

När USA och Iran möts i Geneve är de inte ensamma. Med vid förhandlingsbordet sitter Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Kina och Ryssland.

Formellt är det EU:s "utrikesminister" Javier Solana som förhandlar med Irans chefsförhandlare Saeed Jalili. Alla övriga utom Kina skickar höga representanter.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad säger att han ser samtalen som en "test på västvärldens respekt för Irans rättigheter".

Iran har ett kärnenergiprogram vars syfte västvärldens hävdar är att skaffa landet kärnvapen. Misstanken bygger bland annat på att Iran under lång tid mörkat sitt kärnenergiprogram, har en av världens största oljetillgångar (inte behöver kärnkraft) och skaffar sig teknologi för att utveckla kärnvapen.

Iran hävdar att deras kärnenergiprogram är helt fredligt och helt i linje med internationell lag.

ARTIKELN HANDLAR OM